Saudi sa otvárajú svetu, turistom vydajú víza začiatkom budúceho roka

Saudská Arábia začne prideľovať turistické víza v prvom štvrťroku budúceho roka. Povedal to princ Sultán bin Salmán, ktorý v krajine zodpovedá za sektor cestovného ruchu.

19.12.2017 16:21
Saudská Arábia, Muhammad bin Salmán Foto:
Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán
debata (5)

Kráľovstvo doteraz vydávalo povolenia na vstup len pútnikom do Mekky, ale nie turistom. Do krajiny sa bolo možné dostať aj s pomocou záruky miestneho príbuzného, ​​firmy či inej uznávanej organizácie.

Princ Sultán o úmysle púšťať cudzincov do krajiny ako turistov hovoril už v novembri, ale nestanovil vtedy žiadny časový údaj. Máme „všetky potrebné vládne povolenia,“ povedal v rozhovore s agentúrou AFP. Novinka je súčasťou programu Vízia 2030, ktorým chce korunný princ Muhammad bin Salmán začať reformy, ktoré majú v krajine vytvoriť popri rope aj ďalšie zdroje príjmov.

Vízia 2030

Podľa princa Sultána budú víza vydávané elektronicky a k dispozícii budú „ľuďom zo všetkých štátov, ktoré povoľujú svojim občanom cestovať“ do Saudskej Arábie. Podľa neho sa teraz pracuje na procese, ktorým budú víza udeľované.

K programu Vízia 2030 sa radí aj rozhodnutie, že kráľovstvo povolí ženám riadiť automobily. Ďalej sú to rozsiahle stavebné zámery a jedným z nich je vybudovanie luxusných kúpeľných stredísk na päťdesiatich ostrovoch v Červenom mori. Mohlo by tým vzniknúť až 35-tisíc pracovných miest.

Stará kultúra

Turistov by mohli lákať pamiatky spájané s Nabatejcami, napríklad lokalita Al-Hidžra. Ide o najzachovalejšiu pamiatku na túto predislamskú kultúru po jordánskej Petre.

Al-Hidžra je na zozname kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #víza #turizmus