Senát USA schválil daňovú reformu, Snemovňa hlasuje znova

Senát amerického Kongresu v noci na stredu schválil konečnú verziu daňovej reformy po úprave, ktorú si vyžiadali tri problematické body pôvodnej verzie. Tú už v utorok odhlasovala Snemovňa reprezentantov, ktorá ale dnes musí hlasovať znovu, aby oboma komorami prešlo totožné znenie zákona. Prezident Donald Trump už na twitteri hlasovania privítal a chystá tlačovú konferenciu. Ide o najrozsiahlejšiu daňovú reformu v Spojených štátoch za viac ako 30 rokov.

19.12.2017 21:32 , aktualizované: 20.12.2017 10:28
trump Foto: ,
Prezident Spojených štátov Donald Trump.
debata (11)

Snemovňa reprezentantov úpravu daňového systému odsúhlasila v utorok 227 hlasmi proti 203. Proti hlasovalo 12 republikánov, z ktorých 11 bolo z Kalifornie, New Jersey a New Yorku, pre zákon nehlasoval nikto z demokratov.

Pozrite sa, ako to vyzeralo, keď reformu odsúhlasila Snemovňa reprezentantov v utorok.

Senát však musel reformu mierne pozmeniť, aby neporušovala senátne pravidlá o rozpočte. V prospech modifikovanej verzie reformy hlasovalo všetkých 51 zúčastnených republikánskych senátorov, proti naopak bolo všetkých 48 zúčastnených senátorov za Demokratickú stranu.

Arizonský republikánsky senátor John McCain, ktorý sa zotavuje z náročnej protinádorovej terapie, sa na hlasovaní nezúčastnil.

K trom problematickým bodom patril názov zákona a text týkajúci sa školného.

O zmenách reformy debatoval Senát niekoľko hodín. Hlasovanie prerušili protestujúci v galérii Senátu, ktorí začali kričať „Zbavte sa reformy, nie nás“. Viceprezident Mike Pence musel hlasovanie prerušiť, aby sa situácia upokojila.

Tvrdá kritika demokratov

Narýchlo vykonané zmeny využili demokrati na kritiku. Nancy Pelosiová, ktorá je na čele demokratov v Snemovni reprezentantov, vyhlásila, že „podvodný zákon je spísaný fušersky“. Vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer povedal, že „ide o vážnu vec“, a obvinil republikánov, že „obracajú Ameriku hore nohami“. Snemovňa má druhýkrát hlasovať v stredu dopoludnia miestneho času, popoludní SEČ.

Pokiaľ zákon prejde, chce Trump usporiadať tlačovú konferenciu v Bielom dome. V prvej reakcii na twitteri zablahoželal „úžasným republikánom v Snemovni reprezentantov, ktorí hlasovali za zníženie našich daní“. Očakáva sa, že by mohol zákon podpísať do konca týždňa. Zmeny začnú platiť od januára, na výplatných páskach sa nové daňové odpočty objavia vo februári.

Z pohľadu republikánov ide o zásadnú a pozitívnu zmenu pre všetkých Američanov. Šéf republikánov v Senáte Mitch McConnell povedal, že občania zákon privítajú. „Ak americký národ nepresvedčíme o tomto, mali by sme zmeniť zamestnanie,“ povedal. Predseda Senátu Paul Ryan vyhlásil, že ide o splnený sľub. Republikánsky senátor z Ohia Rob Portman zákon charakterizoval ako „skutočnú a potrebnú daňovú úľavu“.

Republikáni opakujú, že zmena prinesie ekonomický rast, pretože podniky zvýšia mzdy a zamestnajú viac ľudí. Prieskumy ale ukazujú, že občania zmenu chápu skôr ako pomoc bohatým ľuďom, ako je Trump. Pre strednú triedu bude prospech malý. Podľa prieskumu serveru Politico zákon podporuje 42 percent ľudí, 39 percent je proti nemu.

Zníženie korporátnych daní z 35 na 21 percent bude podľa zákona trvalé, zmeny týkajúce sa jednotlivcov vypršia v roku 2026, ak sa nezmení legislatíva. Zákon obsahuje zrušenie pokuty za to, že občania neuzatvoria zdravotnú poistku, ako zaviedol zákon Trumpovho predchodcu Baracka Obamu. Ďalej takmer zdvojnásobuje možnosť odpočtov, zachováva sedem daňových tried, pričom v tej najvyššej daň jednotlivcom znižuje z 39,6 na 37 percent.

Podľa spoločného daňového výboru pocítia všetky príjmové skupiny zmenu v roku 2019. Desať percent z ušetrených peňazí pôjde do domácností strednej triedy. V nasledujúcich desiatich rokoch sa podľa projekcií štátny dlh navýši o takmer 1,5 bilióna dolárov. Daňová reforma bola cieľom republikánov už dlho.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #daňová reforma