Trump a Mayová chcú rýchlu obchodnú dohodu po brexite

Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump sa v telefonickom rozhovore zhodli na potrebe "rýchlej" bilaterálnej obchodnej dohody medzi Britániou a Európskou úniou po odchode Británie z EÚ. Podľa agentúry AFP to oznámil hovorca úradu britskej premiérky.

19.12.2017 22:07
Donald Trump, G7 Foto: ,
Americký prezident Donald Trump na archívnej snímke s britskou premiérkou Theresou Mayovou.
debata (5)

„Theresa Mayová zoznámila prezidenta USA s posledným pokrokom v rokovaniach o brexite,“ povedal hovorca. „Zhodli sa, že po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ je dôležité zabezpečiť rýchlu bilaterálnu obchodnú dohodu,“ dodal.

Išlo o prvý rozhovor medzi oboma politikmi od ich slovné prestrelky na konci novembra, keď Mayová kritizovala Trumpa za to, že na twitteri zdieľal protimoslimsky zamerané videá zverejnené britskými pravicovými extrémistami. Trump potom nahnevane odpovedal.

Počas telefonického rozhovoru tobaja štátnici hovorili o uznaní Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela Spojenými štátmi. Mayová zdôraznila svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím a uviedla, že ničomu nepomáha. Zhodli sa však na tom, že by USA mali prísť čo najskôr s novými mierovými návrhmi na vyriešenie izraelsko-palestínskej otázky, s ktorými by súhlasilo medzinárodné spoločenstvo.

Takisto rokovali o situácii v Jemene. Mayová zdôraznila „hlboké znepokojenie nad humanitárnou situáciou“ v tejto krajine. „Zhodli sa na zásadnej potrebe obnoviť humanitárne a obchodné dodávky na odvrátenie hladomoru a zmiernenie utrpenia nevinných ľudí v Jemene,“ povedal hovorca.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #USA #Donald Trump #Brexit #Theresa Mayová