Saakašvili vyzval Porošenka, aby odstúpil, označil ho za sklamanie pre Ukrajincov

Gruzínsky exprezident a vodca ukrajinskej strany Hnutie nových síl Michail Saakašvili vyzval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby dobrovoľne odstúpil.

20.12.2017 09:45
debata (16)

Urobil tak v otvorenom liste, ktorý v noci na stredu zverejnil na svojom facebookovom účte.

"Priznajte si sám sebe i národu, že vy a vaši poradcovia nie ste schopní a ani nechcete zmeniť Ukrajinu k lepšiemu. Vaša dobrovoľná demisia je takmer posledný krok k prekonaniu politickej krízy, ktorá sa inak bude ďalej prehlbovať. Prezident, ktorý sklonil hlavu pred vôľou národa a dobrovoľne odstúpil, môže počítať so zmiernením trestu a s milosrdnosťou, "napísal Saakašvili.

Znovu Porošenka obvinil z neochoty vykonať potrebné reformy a z „nekonečnej chamtivosti, ktorú ukrajinský ľud nebude trpieť“. Nevykonané reformy a korupcia podľa Saakašviliho urobia z ukrajinského prezidenta „antihrdinu a najväčšie sklamanie pre Ukrajincov“.

Na Ukrajine sa Saakašvili politicky angažuje od roku 2015, keď ho do krajiny pozval Porošenko a urobil z neho odeského gubernátora. Najprv vrelé vzťahy oboch politikov však postupne klesli na bod mrazu, keď Saakašvili stále dôraznejšie prezidentovi vyčítal nielen tolerovanie korupcie, ale aj váhavé presadzovanie reforiem.

Protest proti prezidentovi Porošenkovi, ktorý Michail Saakašvili zorganizoval 17. decembra.

Saakašvili po roztržke s Porošenkom prišiel nielen o post gubernátora, ale aj o ukrajinskej občianstvo, a teraz mu hrozí obžaloba zo zločinného sprisahania a z napomáhania zločineckej organizácii, za čo môže ísť až na päť rokov do väzenia. Generálny prokurátor Jurij Lucenko ale minulý týždeň povedal, že Ukrajina veľmi pravdepodobne Saakašviliho odovzdá Gruzínsku, kde je stíhaný okrem iného za zneužitie úradu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko