Kongres schválil Trumpovu daňovú reformu, najväčšiu za 30 rokov

Kongres Spojených štátov schválil rozsiahlu daňovú reformu prezidenta Donalda Trumpa. Návrh už v utorok prijala Snemovňa reprezentantov, Senát však pre procedurálne pochybenia následne musel odsúhlasiť pozmenenú verziu, ktorú teraz potvrdila aj snemovňa. Zákon tak teraz zamieri k Trumpovi na podpis. Prezident na twitteri prijatie reformy označil za historickú daňovú úľavu pre Američanov. Ide o najväčšiu zmenu v daňových predpisoch za zhruba 30 rokov.

20.12.2017 19:18 , aktualizované: 19:40
Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (32)

Upravenú verziu, ktorá riešila trojicu problematických pasáží odporujúcich senátnemu hlasovaciemu postupu, schválil stočlenný Senát v noci na stredu pomerom 51 ku 48 hlasom. Jediným nehlasujúcim bol republikánsky senátor John McCain, ktorý sa zotavuje z vedľajších účinkov náročnej protinádorovej terapie.

Zo Senátu sa návrh vrátil späť do Snemovne reprezentantov, ktorá upravenú verzii prijala 224 hlasmi, proti sa vyslovilo 201 zákonodarcov. Pre porovnanie, v utorok snemovňa schválila pôvodnú neupravenú verziu 227 hlasmi proti 203.

Podľa agentúry AP ide o najrozsiahlejšiu daňovú reformu v Spojených štátoch za viac ako 30 rokov, okrem iného znižuje dane z príjmu právnických osôb na 21 percent z terajších 35 percent, jednotlivci si potom budú môcť znížiť daňový základ o dvojnásobok súčasného stavu. Demokrati reformu kritizujú, pretože podľa nich pomáha predovšetkým podnikom a bohatým občanom. Trump nesúhlasné názory odmieta a tvrdí, že z daňových úprav budú ťažiť všetci, predovšetkým potom veľmi uľaví strednej triede.

Očakáva sa, že Trump zákon podpíše čo najskôr. Zmeny začnú platiť od januára, na výplatných páskach sa nové daňové odpočty objavia v februári.

Republikáni sú spokojní

Z pohľadu republikánov ide o zásadnú a pozitívnu zmenu pre všetkých Američanov. Šéf republikánov v Senáte Mitch McConnell povedal, že občania zákon privítajú. „Ak americký národ nepresvedčíme o tomto, mali by sme zmeniť zamestnanie,“ povedal. Predseda snemovne Paul Ryan vyhlásil, že ide o splnený sľub. Republikánsky senátor z Ohia Rob Portman zákon charakterizoval ako „skutočnú a potrebnú daňovú úľavu“.

Republikáni opakujú, že zmena prinesie ekonomický rast, pretože podniky zvýšia mzdy a zamestnajú viac ľudí. Prieskumy však ukazujú, že občania zmenu chápu skôr ako pomoc bohatým ľuďom, ako je Trump. Pre strednú triedu bude prospech malý. Podľa prieskumu serveru Politico zákon podporuje 42 percent ľudí, 39 percent je proti nemu.

Komu reforma pomôže naozaj?

Zníženie korporátnych daní z 35 na 21 percent bude podľa zákona trvalé, zmeny týkajúce sa jednotlivcov vypršia v roku 2026, ak sa nezmení legislatíva. Zákon obsahuje zrušenie pokuty za to, že občania neuzatvoria zdravotnú poistku, ako zaviedol zákon Baracka Obamu. Ďalej takmer zdvojnásobuje možnosť odpočtov, zachováva sedem daňových tried, pričom v tej najvyššej daň jednotlivcom znižuje z 39,6 na 37 percent.

Podľa spoločného daňového výboru pocítia všetky príjmové skupiny zmenu v roku 2019. Desať percent z ušetrených peňazí pôjde do domácností strednej triedy. V nasledujúcich desiatich rokoch sa podľa prognóz štátny dlh navýši o takmer 1,5 bilióna dolárov, čo ale rad republikánov spochybňuje. Daňová reforma bola cieľom republikánov už dlho.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #daňová reforma