Ďalší vojak utiekol z KĽDR do Južnej Kórey, po úteku zaznela streľba

Juhokórejská hliadka v priestore demilitarizovanej zóny na hraniciach s KĽDR vypálila 20 varovných výstrelov na severokórejskú jednotku, ktorá v demilitarizovanej zóne hľadala vojaka utekajúceho z KĽDR.

21.12.2017 06:16
Severná Kórea hranica Foto: ,
Severokórejskí vojaci kopú priekopu a sadia stromy na mieste, kde v novembri utiekol vojak do Južnej Kórey.
debata (37)

Oznámila to juhokórejská agentúra Jonhap. Podľa juhokórejského ministerstva obrany severokórejský vojak bezpečne hranicu prebehol.

Streľba zaznela vo chvíli, keď sa severokórejskí vojaci v hustej hmle približovali k demarkačnej línii, uviedla juhokórejská agentúra. Dezertér už v tom čase bol na juhokórejskom hraničnom poste. Severokórejská strana údajne na varovné výstrely odpovedala paľbou. Juhokórejské ministerstvo obrany túto informáciu zatiaľ nepotvrdilo.

Severokórejský vojak hranicu prekročil po ôsmej hodine rannej miestneho času (krátko po polnoci SEČ). Jeho útek bezprostredne žiadna streľba nesprevádzala. Vojak severokórejskej armády nižšej hodnosti sa cez hranice dostal v centrálnej časti demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje obe časti Kórejského polostrova.

V posledných piatich týždňoch ide už o druhý podobný prípad. V polovici novembra bol paľbou zo severokórejskej strany ťažko zranený iný vojak v okolí hraničného Pchanmundžomu. Prešiel v terénnom vozidle severokórejské kontrolné stanovište, ale následne s autom uviazol zrejme v priekope.

Pozrite si zábery, na ktorých vidno, ako v novembri ušiel vojak z KĽDR do Južnej Kórey.

Zbeh potom z auta vyskočil a na juhokórejskú stranu utekal, zatiaľ čo severokórejskí vojaci na neho zo vzdialenosti len niekoľkých metrov zahájili paľbu. KĽDR po incidente posilnila v demilitarizovanom pásme bezpečnostné opatrenia.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #vojak #Južná Kórea #dezertér #migrant