Nech hlasujú proti nám, je nám to jedno, hovorí Trump o rezolúcii OSN o Jeruzaleme

Spojené štáty budú pozorne sledovať očakávané štvrtkové hlasovanie o Jeruzaleme vo Valnom zhromaždení (VZ) OSN a zaznamenajú štáty, ktoré budú hlasovať proti americkému rozhodnutiu, oznámila americká zástupkyňa pri OSN Nikki Haleyová.

21.12.2017 07:30
debata (52)

VZ OSN na štvrtok zvolalo mimoriadne zasadnutie kvôli rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

V Bezpečnostnej rade OSN neprešla kvôli americkému vetu rezolúcia navrhnutá Egyptom a Palestínčanmi. Rezolúcia prípadne prijatá Valným zhromaždením nebude záväzná. Návrh jej textu má americké rozhodnutie odmietnuť.

Haleyová v utorok na twitteri napísala, že od Spojených štátov sa stále chce, „aby robili a dávali viac“. „A keď urobíme rozhodnutie a presadíme vôľu občanov o tom, kam umiestnime SVOJE veľvyslanectvo, neočakávame, že sa proti nám postavia tí, ktorým sme pomohli,“ napísala diplomatka.

Trump vystríhal pred stopnutím finančnej pomoci

K problému sa v rovnakom zmysle vyslovil aj sám Trump. Na schôdzi vlády vo Washingtone novinárom povedal, že štáty podporujúce protiamerickú rezolúciu prídu o finančnú podporu USA. „Tieto štáty si od nás berú peniaze, a potom hlasujú proti nám. Sledujeme hlasovanie. Nech hlasujú proti nám, veľa ušetríme. Je nám to jedno,“ povedal prezident podľa agentúry AP.

Trump v decembri vydal pokyn, aby ministerstvo zahraničia začalo pripravovať presun veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema, čo je v rozpore s praxou minulých administratív a tiež s názorom väčšiny krajín. Status Jeruzalema má vzísť z dohody o palestínskej štátnosti.

„Prezident bude toto hlasovanie sledovať a požiadal, aby som informovala o tých, ktorí budú hlasovať proti nám. Ďakujem, že to beriete do úvahy, neváhajte sa obrátiť na mňa alebo na môj tím,“ napísala Haleyová v liste, ktorý rozoslala zástupcom členských krajín OSN. Očakáva sa, že väčšina ich rezolúciu o odmietnutí Trumpová rozhodnutie podporí.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #jeruzalem #Nikki Haleyová