V austrálskom Melbourne vodič zámerne vrazil do davu, zranil vraj až 19 ľudí

Polícia austrálskeho štátu Viktória oznámila, že štvrtkový incident pri ktorom vrazilo auto do chodcov, nebol teroristickým činom. Podľa mužov zákona je 32-ročný vodič bieleho SUV, ktorého na mieste činu zadržali, narkomanom so psychickými problémami a nemá žiadne známe spojenie s terorizmom.

21.12.2017 07:53 , aktualizované: 15:23
Melbourne útok Foto: ,
Zásahové vozidlá na Flinders Street v centre austrálskeho Melbourne bezprostredne po incidente, pri ktorom vodič bieleho SUV vrazil do davu.
debata (16)

Auto sa „zrazilo s množstvom chodcov“ na Flinders Street, rušnej križovatke v centre mesta, oznámila miestna polícia. Incident sa stal pred piatou hodinou popoludní miestneho času (pred siedmou ráno SEČ).

Na miesto prišli rýchlo sanitky a zdravotníci ošetrili niekoľko ľudí na mieste. Podľa svedkov, s ktorými hovorila austrálska televízia ABC, vošlo auto do davu rýchlosťou 80 až 100 kilometrov za hodinu a vodič vôbec nespomaľoval.

Tridsaťdvaročný vodič vozidla je podľa polície Austrálčan afganského pôvodu. Je zrejme psychicky chorý a je drogovo závislý.

Zatkli ešte jednu osobu, ktorá bola podľa denníka The Canberra Times pasažierom vozidla. Neskôr polícia oznámila, že vodič bol v aute sám a je nepravdepodobné, že má druhý zadržaný s incidentom niečo spoločné. Aj napriek tomu mladík, ktorý mal v čase zatknutia pri sebe tašku s nožmi, pomáha úradom pri vyšetrovaní.

Zábery zo scény ukazujú niekoľko ľudí ležiacich na zemi blízko veľkého bieleho vozidla. Podľa austrálskych médií citovaných agentúrou AP až 19 ľudí utrpelo zranenia. Server BBC zase hovorí o štrnástich zranených, z ktorých niekoľko je vo vážnom stave.

Štátna záchranná služba uviedla, že hospitalizovali 13 ľudí, medzi ktorými je malé dieťa s vážnymi poraneniami hlavy. Minimálne ďalších dvoch ľudí ošetrili na mieste.

Jeden svedok oznámil miestnej rozhlasovej stanici 3AW, že auto „len kosilo všetkých dole, ľudia lietali všade“.

Ďalší svedok povedal denníku Herald Sun, že celý incident trval približne 15 sekúnd.

„Prešiel rovno na červenú v rýchlom tempe a bolo to bum, bum, bum, išlo to jedno za druhým,“ povedal o okamihu, keď vozidlo začalo vrážať do ľudí.

Svedok Jim Stoupas, ktorý vedie podnik v okolí, povedal BBC: „Len preletel cez úplne plnú križovatku chodcov. Vôbec sa nesnažil zabrzdiť.“ Dodal: „Videl som pravdepodobne päť až osem ľudí na zemi s inými, ktorí sa okolo nich zhromažďovali. Myslím, že do minúty tam bola polícia, takže to bolo veľmi, veľmi rýchle.“

Hlavná ulica je tento týždeň plná ľudí na predvianočných nákupoch. V Melbourne bolo v centre mesta postavených zhruba 140 betónových prekážok a bezpečnostné barikády mesto nainštalovalo na hlavných peších triedach aj mesto Sydney. Úrady podobné opatrenia prijali po útokoch v Európe i Spojených štátoch, uviedla agentúra Reuters.

Austrálske médiá pripomínajú, že incident sa stal neďaleko miesta, kde v Melbourne v januári v podobnej situácii prišli o život štyria ľudia a vyše 20 osôb bolo zranených. Podľa polície vtedy nešlo o teroristický útok, ale napriek tomu po tejto udalosti boli v mestách sprísnené bezpečnostné opatrenia na peších zónach.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Melbourne