Punkerka z Pussy Riot protestovala pred FSB. Musí si odpracovať 40 hodín

Členka punkovej skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová si má odpracovať 40 hodín verejnoprospešných prác za nepovolenú demonštráciu pred sídlom ruskej tajnej služby FSB. Rozhodol o tom moskovský súd. Aljochinová podľa agentúry Interfax vyhlásila, že sa odvolá.

21.12.2017 18:50
CORRECTION Russia Protest Foto:
Aljochinová spolu s ďalšou aktivistkou pri sídle FSB držia transparent s nápisom "Všetko najlepšie k narodeninám, kati".
debata (24)

Pri sídle FSB, ktorá je nástupkyňou smutne preslávenej sovietskej tajnej polície, založenej práve pred 100 rokmi, Aljochinová spolu s ďalšou aktivistkou držala transparent s nápisom „Všetko najlepšie k narodeninám, kati“. Jej spoločníčka unikla zatknutiu, nie však fotografka a fotograf, ktorí akciu fotili.

Obhajoba sa snažila stredajšiu akcii prezentovať ako „fotenie darčeka pre FSB“. Takisto Aljochinová vinu odmietala a popierala, že by išlo o demonštráciu. Po vynesení verdiktu ohlásila, že sa odvolá.

Ešte v stredu sa po punkerke pri sídle FSB objavil pravoslávny aktivista Dmitrij Ente, aby tam rozbil bustu Felixa Dzeržinského ako zakladateľa tajnej polície, zvanej najprv „čeka“, a nalepil samolepky „Tu čekisti vraždili ľudí“. Ente zatknutie unikol, nie však reportér a kameraman televízie Dožď, ktorí akciu natáčali. Podľa stanice strávili na strážnici niekoľko hodín, než ich policajti prepustili na slobodu.

Aljochinovú spoločne s ďalšími dvoma členkami Pussy Riot v roku 2012 poslal moskovský súd na dva roky za mreže za predvolebné výtržnosti v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa. Pätica členiek Pussy Riot vtedy v chráme kričala text piesne „Bohorodička, vyžeň Putina“, kritizujúca prezidenta Vladimira Putina a aj hlavu pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, ktorý podporil Putinovu kandidatúru vo vtedajších prezidentských voľbách.

Odvolací súd zmenil jednej z odsúdených punkeriek nepodmienečný trest na podmienečný. Aljochinová a jej kolegyňa Nadežda Tolokonnikovová boli prepustené na amnestiu v čase, keď do odpykania si celého trestu im zostávalo len štvrť roka.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Pussy Riot #Marija Aljochinová #FSB #demonštrácia