Separatisti oslavujú víťazstvo, z Barcelony znie: 'Puigdemont prezident!'

Parlamentnú väčšinu potrebnú na sformovanie novej regionálnej vlády získali vo štvrtkových voľbách v Katalánsku strany, ktoré sa zasadzujú za osamostatnenie tohto regiónu od Španielska.

21.12.2017 21:52 , aktualizované: 22.12.2017 00:40
puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont a jeho gesto k výsledkom predčasných volieb.
debata (93)

Vyplýva to z takmer úplných, i keď zatiaľ neoficiálnych výsledkov hlasovania. Po zrátaní 99 percent odovzdaných hlasov je zrejmé, že vo voľbách zvíťazila strana Ciutadans (Občania), čo je katalánska pobočka celošpanielskej strany Ciudadanos.

Táto strana, ktorá by mala v parlamente disponovať 37 kreslami, je síce za zachovanie Katalánska v rámci Španielska, no nebude mať s kým sformovať väčšinovú vládu.

Sčítaných je už 99,63 percenta hlasov. Voľby síce vyhrá strana Ciutadans, ale väčšinu v parlamente budú mať tri separatistické strany – Republikánska ľavica Katalánska (ERC), Spoločne pre Katalánsko expremiéra Carlesa Puigdemonta (JuntsxCat) a Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), ktoré podľa výsledkov získali spolu 70 kresiel. K absolútnej väčšine ich potrebovali 68.

Výsledky predčasných volieb v Katalánsku

Sčítaných je 99,63 percenta hlasov, účasť: 81,95 percenta
Strana Percento hlasov Počet kresiel
Ciutadans 27,41 37
JuntsxCat 25,19 34
ERC 23,7 32
PSC 12,59 17
CatComú 5,93 8
CUP 2,96 4
PPC 2,22 3

ZDROJ: Denník La Vanguardia

Strany, ktoré sú za jednotu so Španielskom, teda Ciutadans, katalánski ľudovci (PPC) a katalánski socialisti (PSC) získali vo voľbách dohromady len 57 mandátov. Ľudovci obsadia iba tri kreslá, radikálni ľavicoví separatisti z CUP-u štyri. Katalánski socialisti získajú 17 kresiel v regionálnom parlamente.

Výsledky tak sú presne opačné, ako dúfal španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý tieto predčasné voľby vyhlásil. Jeho zámerom bolo totiž odstaviť od moci regionálnych politikov, ktorí sa zasadzujú za samostatnosť regiónu.

Volebná účasť bola rekordná, predstavovala 82 percent, teda o sedem percentuálnych bodov viac ako v roku 2015.

Šanca pre Puigdemonta

Vzhľadom na vysoký volebný zisk koalície Spoločne pre Katalánsko má tak veľkú šancu stať sa kandidátom na katalánskeho premiéra opäť Carles Puigdemont. Ten je ale teraz v Belgicku a po návrate do Španielska mu hrozí zatknutie, pretože ho španielska prokuratúra viní zo vzbury kvôli separatistickým snahám. Rovnako ako je trestne stíhaná celá bývalá katalánska vláda, ktorú Madrid koncom októbra kvôli snahám o nezávislosť Katalánska zosadil.

Rovnako aj skorší exit poll denníka La Vanguardia, ktorý si nechal denník vypracovať na základe prieskumu počas štvrtkového hlasovania, ukazoval, že separatisti si absolútnu väčšinu v parlamente udržia. Po voľbách v roku 2015 mali dohromady 72 mandátov.

V Barcelone sa už oslavuje

V barcelonskom prístave na povolebnom mítingu katalánskych separatistov už oslavujú víťazstvo separatistických strán vo voľbách a volajú „Puigdemont prezident!“. Zdravia tak do Bruselu lídra koalície Spoločne pre Katalánsko, ktorá vo voľbách skončila tesne druhá.

„Požadujeme slobodný návrat členov vlády, ktorá sa nachádza v exile,“ vyhlásil na mítingu líder organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) Agustín Alcoberro. Odvolával tak na päticu členov Madridom zosadenej katalánskej vlády, ktorí utiekli pred trestným stíhaním do Belgicka.

Návrat „vlády z exilu“ a slobodu pre „politických väzňov“ žiada aj šéfka strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá skončila tretia s 32 mandátmi. „Nech žije republika, nech žije Oriol Junqueras,“ vyhlásila Marta Roviraová s odkazom na lídra ERC Junquerasa, ktorý je od začiatku novembra vo väzbe kvôli snahám o nezávislosť Katalánska.

Sadne si Rajoy za rokovací stôl?

„A teraz nám už Rajoy urobí tú láskavosť a sadne si k rokovaciemu stolu? Bude rešpektovať pravidlá demokracie? Ako demokrat by ich mal rešpektovať,“ povedala tiež Roviraová na adresu španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Toho bývalé katalánske vedenie, na čele s Puigdemontom obviňovalo z toho, že nechce rokovať o budúcnosti Katalánska. Rajoy vždy tvrdil, že nebude rokovať o ničom, čo odporuje ústave.

„Radi by sme upozornili, že ľudovci, ktorí použili v Katalánsku ústavný článok 155, sa stali v parlamente marginálnou skupinou,“ uviedol tiež Alcoberro s odkazom na výsledky volieb. Ľudovci v nich získali len tri kreslá v regionálnom parlamente. Na základe článku 155 prevzala španielska vláda koncom októbra priamu správu nad Katalánskom.

Panujú obavy o budúcnosť Katalánska

Oslavy ale panujú aj vo volebnom štábe strany Ciudadanos, ktorá voľby v Katalánsku vyhrala s 37 mandátmi. Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia s radostným objatím šéfa strany Ciudadanos Alberta Riveru a predsedníčka katalánskej odbočky tejto strany (Ciutadans) Inés Arrimadasovou.

Arrimadasovej zablahoželal aj líder katalánskych ľudovcov Xavier García Albiol. „Cítim sa pyšný na túto stranu,“ povedal Albiol. K absolútnej väčšine separatistov však dodal, že má obavy o sociálnu a ekonomickú budúcnosť Katalánska.

Kým vedenia väčšiny katalánskych strán sa zišli v Barcelone, líder jednej z nich Carles Puigdemont sledoval sčítanie z Bruselu, kam ušiel pred trestným stíhaním. V Madride dorazili do národných centrál svojich strán líder socialistov Pedro Sánchez a predseda ľudovcov a španielsky premiér Mariano Rajoy.

Katalánski politici sa vyjadrovali aj k rekordnej účasti. Tá dosiahla podľa výsledkov takmer 82 percent.

„Voľby boli zvolané nelegálnym spôsobom, ale Katalánci preukázali, že chcú voliť,“ vyhlásil člen vedenia Republikánskej ľavice Katalánska (ERC), ktorej líder a exminister Oriol Junqueras je vo väzbe kvôli obvineniu zo vzbury za snahy o nezávislosť Katalánska. Terajšie voľby prvýkrát nevyhlásila katalánska vláda, ale vláda v Madride. Urobila tak po tom, čo odvolala katalánske vedenie kvôli snahám o nezávislosť.

Za vysokú účasť pochválil Kataláncov aj hovorca koalície Spoločne pre Katalánsko (JxCat) Eduard Pujol. Avšak pripomenul, že voľby boli nezvyčajné v tom, že niektorí kandidáti sú vo väzení a niektorí v exile. Líder tejto koalície a katalánsky expremiér Carles Puigdemont dorazil krátko po ôsmej večernej hodine do kongresového strediska v centre belgickej metropoly, kde bude sčítanie výsledkov sledovať spolu so štyrmi katalánskymi exministrami a poslancami belgickej strany Nová flámska aliancia (NV-A).

Španielsky premiér Mariano Rajoy z madridského sídla ľudovcov poďakoval na twitteri spolupracovníkom svojej Ľudovej strany (PP) a jej katalánskej odnože PPC za to, že voľby mali „normálny“ priebeh.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #voľby #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont #katalánska kríza