Mike Pence nečakane navštívil Afganistan

Americký viceprezident Mike Pence nečakane navštívil Afganistan, kde má rokovať s vysokými politickými predstaviteľmi krajiny a stretnúť sa s americkými vojakmi.

21.12.2017 23:43
Pence Foto: ,
Americký viceprezident Mike Pence počas prejavu pred americkými vojakmi na spojeneckej základni Bagram.
debata (2)

Zatiaľ sa stretol s prezidentom Ašrafom Ghanim a s niekoľkými americkými vojakmi. Pristál na spojeneckej základni Bagram za zvýšenej ostrahy. Informovala o tom agentúra AP.

Penceova návšteva prichádza štyri mesiace po tom, čo americký prezident Donald Trump predstavil novú stratégiu pre Afganistan, ktorej cieľom je ukončiť patovú situáciu, do ktorej sa konflikt v krajine dostal. Pence je zatiaľ najvyššie postaveným predstaviteľom Trumpovej administratívy, ktorý tento rok Afganistan navštívil. Práve o novej stratégii s afganskou administratívou a vojakmi Pence podľa AP hovoril.

Trump novú stratégiu v už 16 rokov trvajúcom afganskom konflikte predstavil v auguste. Spojené štáty na jej základe tento rok na jeseň vyslali do krajiny ďalších 3 800 vojakov. Zväčšenie svojich kontingentov ohlásili už aj ďalšie členské krajiny NATO. Cieľom opatrenia je podľa Trumpa zvíťaziť v boji s teroristami.

Spojené štáty do zvýšenia početného stavu mali v Afganistane asi 11 000 mužov a žien v zbrani, v čase vrcholného nasadenie v roku 2011 ich tam bolo nad 100 000. Afganskej armáde v ťažení proti islamistom z hnutia Taliban pomáha okrem amerických vojakov ďalších 5 000 vojakov z krajín NATO.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Mike Pence