Takmer polovicu zranených pri incidente v Melbourne tvoria cudzinci

Takmer polovicu ľudí, ktorí utrpeli zranenia, keď vo štvrtok do davu v centre austrálskeho mesta Melbourne vrazilo terénne vozidlo, tvoria cudzinci.

22.12.2017 07:04
Melbourne útok Foto: ,
Zásahové vozidlá na Flinders Street v centre austrálskeho Melbourne bezprostredne po incidente, pri ktorom vodič bieleho SUV vrazil do davu.
debata

Oznámil to austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vozidlo narazilo do ľudí na rohu Elizabeth Street a Flinders Street krátko pred piatou hodinou popoludní vo štvrtok miestneho času (pred siedmou ráno SEČ). Tridsaťdvaročný vodič vozidla, ktorý je Austrálčan afganského pôvodu, je podľa polície duševne chorý.

Podľa Turnbulla a polície nemal páchateľ väzby na extrémistické organizácie. Po svojom zadržaní vraj však hovoril o diskriminácii moslimov. Muža stále čaká výsluch a obžaloba.

Deväť zo zranených podľa Turnbulla pochádza z cudziny. Hoci premiér o ich občianstve neuviedol bližšie podrobnosti, podľa austrálskej tlače sú medzi nimi občania Číny, Indie, Írska, Talianska, Nového Zélandu, Južnej Kórey a Venezuely.

Sprísnili bezpečnosť

Austrálske médiá tiež pripomínajú, že sa štvrtkový incident stal neďaleko miesta, kde v Melbourne v januári v podobnej situácii zahynuli štyria ľudia a vyše 20 osôb bolo zranených. Podľa polície vtedy nešlo o teroristický útok, napriek tomu však po tejto udalosti v mestách sprísnili bezpečnostné opatrenia na peších zónach.

Cesta, kde sa štvrtkový incident stal, je opäť prejazdná. Na mieste však zvýšili bezpečnosť.

Miestne moslimské združenie Ahmadiyya vo vyhlásení incident odsúdilo. „Je pre nás ako pre austrálskych moslimov morálnou a tiež náboženskou povinnosťou útok čo najsilnejšie odsúdiť a označiť ho za hrozný nezmyselný násilný čin,“ stálo vo vyhlásení. Členovia organizácie tiež ponúkli darovať zraneným krv.

Druhého muža, ktorý bol v súvislosti s incidentom zadržaný, polícia prepustila. Hrozí mu obvinenie z nezákonného držania zbrane a marihuany, nie však v súvislosti s útokom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Melbourne