Hrojsmanov poradca, ktorý mal donášať Rusom, putuje do väzenia

Poradca ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana, ktorého v stredu zatkli v súvislosti s podozreniami, že mal pôsobiť ako ruský špión a ruskej strane mal dodávať citlivé informácie priamo z najvyšších kruhov ukrajinskej politiky, si počká na výsledky vyšetrovania vo väzbe.

22.12.2017 08:08 , aktualizované: 19:16
Ukrajina, Hrojsman Foto: ,
Údajný špión pracoval ako tlmočník ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana (na fotografii).
debata (80)

Stanislava Ježova, ktorý bol jedným z premiérových najbližších poradcov a zároveň bol aj jeho osobným tlmočníkom a sprevádzal ho pri všetkých významných zahraničných cestách, poslal kyjevský súd za mreže zatiaľ do 17. februára.

Premiér Hrojsman sa poďakoval ukrajinskej tajnej službe SBU, ktorá Ježova odhalila, za jej „bdelosť a profesionalitu“ a vyhlásil, že Ježov bol už dlhší čas pod drobnohľadom SBU a nemal prístup k citlivým informáciám.

„Spolu s bezpečnostnou službou Ukrajiny sme zistili, že úradník v sekretariáte vlády dlhodobo pracuje v záujme nepriateľského štátu. Bol zadržaný,“ povedal Hrojsman na Facebooku.

Ani on, ani SBU neoznačili pozíciu alebo meno zadržaného úradníka, ale zákonodarcovia a miestne médiá uviedli, že podozrivý sa nazýva Stanislav Ježov a je zástupca vedúceho vládneho protokolu, a tiež pracoval ako tlmočník Hrojsmana.

SBU uviedla vo vyhlásení, že úradníka prijali ruskí agenti počas cesty do zahraničia. Podľa SBU úradník zhromažďoval informácie o aktivitách vlády.

Ukrajina a Rusko boli kedysi spojencami, ktorých spravodajské agentúry často úzko spolupracovali, ale vzťahy sa zhoršili po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 a podpory proruských separatistov na východnej Ukrajine.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman #Stanislav Ježov