Predsedníčka poľského súdu viní vládu z prevratu proti justícii

Predsedníčka poľského Najvyššieho súdu Malgorzata Gersdorfová v otvorenom liste obvinila vládu, že "vykonáva prevrat" proti justícii. Napísala, že vláda chodí pozdĺž priepasti, do ktorej môže spadnúť celý národ. Z listu citoval server BBC.

23.12.2017 08:28
debata (3)

„Prevrat proti štruktúre jednej z najdôležitejších štátnych inštitúcií sa uskutočňuje – nie s ozbrojenými silami alebo polovojenskými jednotkami, ale zneužitím právnych inštitúcií,“ uviedla v otvorenom liste, ktorý bol zverejnený v piatok.

Reformu volebného zákona, ktorá obmedzuje pri dohľade nad hlasovaním právomoci ústrednej volebnej komisie a posilňuje pozíciu ministra vnútra a parlamentu, schválili v polovici decembra obe komory poľského parlamentu.

Európska komisia (EK) došla tento týždeň v stredu k záveru, že v Poľsku hrozí jasné riziko závažného porušenia vlády práva a spustila postup, na konci ktorého krajine hrozí pozastavenie hlasovacích práv v Európskej únii. Hovorca poľskej vládnej strany to označila za politicky motivované rozhodnutie. Poľský prezident po zverejnení záverov komisie oznámil, že dva zo sporných justičných zákonov podpíše. Ide o dvojicu noriem, ktorá posilňuje vplyv vládnucich politikov na personálne obsadenie súdov.

Postup, ktoré EK začala, umožňuje článok sedem Lisabonskej zmluvy, ktorá platí od roku 2009 a upravuje fungovanie únie. Doteraz ho ale komisia nikdy nepoužila. Poľsko teraz dostalo tri mesiace, aby vec ešte vyriešilo, a ak sa tak stane, je komisia pripravená postup zastaviť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #reforma súdnictva #Malgorzata Gersdorfová