Porošenko predložil očakávaný návrh zákona o protikorupčnom súde

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil parlamentu svoj sľubovaný návrh zákona o protikorupčnom súde. Podľa správy zverejnenej na webe zákonodarného zboru, Najvyššej rady, tak urobil v piatok, pričom dokument označil ako "neodkladný".

23.12.2017 11:02
porosenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (3)

Parlament vo štvrtok odhlasoval stiahnutie iného, poslaneckého návrhu toho istého zákona, aby umožnil Porošenkovi dať na schválenie jeho variantu tohto normatívneho aktu.

Pomalý postup pri zriaďovaní nezávislého protikorupčného súdu je jednou z hlavných prekážok, ktorá bráni vyplateniu úverov vo výške 17,5 miliardy dolárov (asi 14,7 miliardy eur) určených Medzinárodným menovým fondom (MMF) na podporu reforiem na Ukrajine. Stiahnutý poslanecký návrh zákona nezodpovedal predstavám podporovateľov Ukrajiny, vrátane MMF.

Prezidentov úrad oznámil, že v piatok experti Porošenkovi predložili návrh zákona o protikorupčnom súde, ktorý obsahuje „najlepšiu medzinárodnú prax v rôznych krajín, odborné odporúčania špecialistov OBSE a závery Benátskej komisie“.

Porošenko podľa médií pri piatkovej porade s expertmi uviedol, že v posledných dvoch rokoch orgány činné v trestnom konaní odovzdali súdom takmer 5000 protikorup­čných prípadov. „To sú mimoriadne povzbudivé čísla svedčiace o zmenách, ku ktorým v krajine došlo v rámci boja proti korupcii,“ vyhlásil šéf štátu.

S Porošenkovým „optimistickým“ pohľadom na postup proti tejto kriminalite ale zjavne nesúhlasí rad Ukrajincov. V ich čele stál bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý sa na Ukrajine politicky angažuje od roku 2015, kedy ho do krajiny pozval Porošenko a urobil z neho odeského gubernátora, než ho neskôr zasa odvolal. Najprv vrelé vzťahy oboch politikov totiž postupne klesli na bod mrazu, ako Saakašvili stále dôraznejšie prezidentovi vyčítal nielen tolerovanie korupcie, ale aj váhavé presadzovanie reforiem.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko