USA vyzbroja Ukrajinu, tvrdia, že má ísť čisto len o obranu

Spojené štáty posilnia obranný potenciál Ukrajiny, ktorá bojuje proti ruským separatistom vo východnej časti krajiny. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničia a súčasne zdôraznilo, že pomoc USA je úplne obranného charakteru.

23.12.2017 12:55
trump Foto: ,
Administratíva Donalda Trumpa (na snímke) vraj schválila dodávku velkorážných odstreľovačských pušiek M107A1 Ukrajine za 41,5 milióna dolárov.
debata (520)

„Ukrajina je suverénny krajín a má právo brániť sa,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Televízna stanica ABC News s odvolaním sa na zdroje z ministerstva zahraničia v piatok uviedla, že prezident Donald Trump zrejme schváli predaj protitankových striel Ukrajine. Akýkoľvek predaj musí schváliť Kongres.

Jeden zo zdrojov ABC spresnil, že konkrétne ide o predaj 210 protitankových striel a 35 odpaľovacích zariadení v hodnote 47 miliónov dolárov. Oficiálne táto informácia ale potvrdená nebola.

Kremeľ: Predaj podnieti krviprelievanie

Denník The Washington Post už vo štvrtok napísal, že administratíva Donalda Trumpa schválila dodávku Ukrajine velkorážných odstreľovačských pušiek M107A1 za 41,5 milióna dolárov.

Denník predtým v stredu s odvolaním sa na vládnych činiteľov napísal, že americká vláda prvýkrát schválila predaj bojových zbraní na Ukrajinu napriek faktickému zákazu, ktorý vyhlásila ešte vláda prezidenta Baracka Obamu. Hovorca ministerstva zahraničia denníku rozhodnutie potvrdil a povedal, že vývozné povolenia sa vydávajú „prípad od prípadu“. Kremeľ rozhodnutie kritizoval a upozornil, že dodanie bojových zbraní Kyjevu môže rozpútať na Donbase ďalšie krviprelievanie.

„Pravdepodobne to opäť zahreje už aj tak horúce hlavy nacionalistov, ktorým ide len o to vrátiť sa k silovému, a úplne bezvýchodnému, riešenie v Donbasu a znovu rozpútať krviprelievanie,“ povedal v tejto súvislosti podľa ruského denníka Vedomosti hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Námestník ministra zahraničia Grigorij Karasín v sobotňajšom vyhlásení zdôraznil, že uvedené rozhodnutie Washingtonu v podstate podkopáva realizácii minských mierových dohôd z roku 2015. "V skutočnosti (toto rozhodnutie) podporuje vojnový tábor v Kyjeve, to znamená tie politické sily, ktoré vsádzajú na silové riešenie problému Donbasu, "uviedol podľa agentúry TASS Karasín.

Situáciu by mohlo zhoršiť rozhodnutie Ruska odvolať svojich zástupcov zo spoločného dozorného a koordinačného centra (JCCC), v ktorom sú zastúpené Moskva a Kyjev. Ruské ministerstvo zahraničia v pondelok Ukrajinskú stranu obvinilo, že jeho ľuďom bránia v ich činnosti a v prístupe k bojovej línii.

520 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Donbas #separatisti