KĽDR: Sankcie BR OSN sa rovnajú vojnovému aktu, trest vás za ne neminie

Posledné kolo sankcií Bezpečnostnej rady OSN proti KĽDR sa rovná vojnovému aktu a úplnej hospodárskej blokáde, uviedlo severokórejské ministerstvo zahraničia. Pchjongjang zároveň pohrozil, že tie krajiny, ktoré pre rezolúciu hlasovali, potrestá.

24.12.2017 08:20
Kim Čong-un, korea, kldr, severna korea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (217)

Piatková rezolúcia BR okrem iného zakazuje KĽDR dovoz priemyselných zariadení, strojov, dopravných prostriedkov, priemyselných kovov alebo takmer 90 percent rafinovaných ropných produktov.

„Spojené štáty, ktoré vydesilo naplnenie nášho historického cieľa stať sa jadrovým štátom, s narastajúcou zúrivosťou ukladajú sankcie a zvyšujú tlak na našu krajinu,“ uviedlo severokórejské ministerstvo prostredníctvom oficiálnej agentúra KCNA.

Pchjongjang sankcie odmieta. Chápe ich ako agresívne narušenie suverenity KĽDR a „vojnový akt, ktorý rozbíja mier a stabilitu na Kórejskom polostrove“. Severokórejské ministerstvo zahraničia ďalej informovalo, že bude naďalej posilňovať svoj „obranný“ jadrový program, aby dosiahlo faktickej rovnováhy síl so Spojenými štátmi, a mohlo tak úplne vykoreniť „jadrovú hrozbu, vydieranie a nepriateľské kroky“ zo strany Washingtonu.

„Krajiny, ktoré pre ‚rezolúciu‘ hlasovali, si ponesú zodpovednosť za všetky dôsledky, ktoré ‚sankcie‘ prinesú. Urobíme všetko, aby raz a navždy vždy ťažko zaplatili za to, čo vykonali,“ varovalo vo vyhlásení severokórejské ministerstvo.

Návrh textu rezolúcie BR OSN, ktorá bola prijatá jednomyseľne, predložili Spojené štáty. Na základe prijatého uznesenia sa existujúci sankčný zoznam rozšíril o 19 ďalších Severokórejčanov a o severokórejské ministerstvo obrany. Rezolúcia tiež žiada do dvoch rokov návrat do vlasti všetkých občanov KĽDR, ktorí pracujú v zahraničí a ktorí sú zdrojom cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #sankcie #BR OSN