Vo Francúzsku sa obávajú terorizmu, do ulíc vyslali 100 000 vojakov a policajtov

Francúzska vláda vyslala pre obavy z teroristických útokov na vianočné sviatky do ulíc takmer 100.000 policajtov a vojakov. Príslušníci bezpečnostných zložiek sa zameriavajú najmä na vianočné trhy, obchodné centrá, cirkevné budovy, verejnú dopravu a turistické pamiatky, napísala agentúra AP.

24.12.2017 10:21
Emmanuel Macron Foto: ,
Vo Francúzsku nedávno vstúpil do platnosti nový protiteroristický zákon, ktorý presadila vláda prezidenta Emmanuela Macrona.
debata (36)

Ako uviedlo vo svojom vyhlásení francúzske ministerstvo vnútra, v súvislosti so „stále zvýšenou teroristickou hrozbou“, bude na nedeľu a v pondelok nasadených do ulíc miest 97 000 príslušníkov bezpečnostných síl. Okrem vianočných sviatkov bola už skôr posilnená bezpečnosť aj v období židovského sviatku svetiel chanuka a podobné opatrenia sa očakávajú aj počas pravoslávnych Vianoc v januári.

Vo Francúzsku na konci októbra vstúpil do platnosti nový protiteroristický zákon, ktorý presadila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Protiteroristická norma posilňuje právomoci polície a legalizuje okrem iného niektoré postupy, ktoré umožňoval výnimočný stav. Francúzsko bolo v posledných rokoch terčom niekoľkých teroristických útokov. Výnimočný stav bol vyhlásený po atentátoch v Paríži z 13. novembra 2015, platiť prestal až v noci z 1. na 2. novembra. Od začiatku roku 2015 zahynulo pri atentátoch radikálnych islamistov na francúzskom území viac ako 240 ľudí.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #polícia #Francúzsko #vojaci