Ústredná volebná komisia nepovolila Navaľnému kandidovať vo voľbách prezidenta

Podľa TASS svoje rozhodnutie ÚVK zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol právoplatne odsúdený za podvod.

24.12.2017 15:55 , aktualizované: 25.12.2017 16:30
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.
debata (190)

Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) v pondelok oficiálne odmietla zaregistrovať opozičného aktivistu Alexeja Navaľného ako kandidáta prezidentských volieb, ktoré sa v Rusku uskutočnia v marci budúceho roku. Informovala o tom agentúra TASS.

Podľa TASS svoje rozhodnutie ÚVK zdôvodnila tým, že Navaľnyj bol právoplatne odsúdený za podvod.

Agentúra RIA Novosti spresnila, že ÚVK v pondelok odmietla zaregistrovať iniciatívnu skupinu na podporu Alexeja Navaľného, ktorý chcel v prezidentských voľbách kandidovať ako nezávislý.

Všetky dokumenty a doklady potrebné na registráciu kandidáta prezidentských volieb Navaľnyj doručil ÚVK v nedeľu. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová oznámila, že ÚVK nemá žiadne výhrady voči dokladom, ktoré Navaľnyj predložil.

Navaľného priaznivci podporili jeho kandidatúru na prezidenta

Stovky priaznivcov ruského opozičného politika Alexeja Navalného v nedeľu podporili jeho kandidatúru v marcových prezidentských voľbách, kde sa chce postaviť súčasnému vodcovi Vladimirovi Putinovi.

Navaľnyj získal dostatočné množstvo hlasov, aby sa o kandidatúru mohol uchádzať. Chce tak zvrátiť rozhodnutie volebnej komisie, podľa ktorej sa prezidentského súboja zúčastniť nemôže, pretože bol odsúdený za spreneveru a odpykáva si trest, hoci len podmienečný, uviedla agentúra AFP.

Asi 800 Navaľného stúpencov sa zhromaždilo v obrovskom stane v Moskve. Vyjadrenie podpory na mieste sledovali aj zástupcovia volebnej komisie. Ruské zákony vyžadujú, aby prezidentského kandidáta podporilo minimálne 500 ľudí. Až potom nasleduje druhý krok, a síce zozbieranie najmenej jedného milióna podpisov, poznamenala agentúra AP. Priaznivci opozičného politika sa zišli aj v 19 ďalších mestách od Vladivostoku po Petrohrad. Navaľnyj v nedeľu vyjadril presvedčenie, že nakoniec kandidovať bude. Svojich stúpencov vyzval, aby hlasovanie v prípade jeho neúčasti bojkotovali.

Súčasný prezident Putin ide do volieb, ktoré sa uskutočnia 18. marca, oficiálne ako nezávislý kandidát, však fakticky je kandidátom strany Jednotné Rusko. Jeho víťazstvo je vopred jasné, pretože v prieskumoch verejnej mienky má pravidelne zhruba osemdesiatpercentnú podporu. Jeho protikandidáti prakticky nemajú šancu na úspech.

Kandidátom komunistickej strany sa stal Pavol Grudinin, o prezidentské kreslo sa tiež chcú uchádzať vodca nacionalistov Vladimir Žirinovskij a televízna moderátorka Xenija Sobčaková.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj