Pápež venoval polnočnú omšu utečencom

Vianoce sú časom, kedy môžeme transformovať silu strachu na silu lásky k blížnemu, povedal pápež v kázni na polnočnej omši.

25.12.2017 12:38
debata (14)

Pápež František venoval kázeň na polnočnej vianočnej omši v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne tematike utečencov. Púť Márie a Jozefa prirovnal k migrácii miliónov ľudí, ktorí opúšťajú svoju domovinu v nádeji na lepší život, či jednoducho v snahe zachrániť si holý život. František vyjadril nádej, že nikto si snáď nemyslí, „že pre nich na tomto svete nie je dostatok miesta“. Aj Mária s Jozefom prišli podľa neho tam, „kde pre nich ‚nebolo miesto‘“.

„Putovanie Márie s Jozefom sa odráža v mnohých cestách. Vidíme tento predobraz v osude, ktorému sú v dnešných dňoch vystavené celé rodiny. Vidíme ho odrážať sa v miliónoch ľudí, ktorí si nezvolili sami, že chcú odísť, ale sú vyháňaní z ich domovov a opúšťajú svojich milovaných,“ povedal František. „V mnohých prípadoch je ich odchod naplnený nádejou, vierou v lepšiu budúcnosť. Ale pre mnohých má ich odchod len jediné meno: Záchrana,“ odznelo v pápežovej kázni.

„Boh je – často nerozoznateľne – prítomný v nevítanom návštevníkovi, ktorý kráča ulicami našich miest a obcí, ktorý cestuje našimi autobusmi a klope na naše dvere,“ povedal pápež. „Vianoce sú časom, kedy môžeme transformovať silu strachu na silu lásky k blížnemu,“ ukončil pápež vianočnú kázeň.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Vianoce