Lavrov: Rusko môže uľahčiť kontakty medzi USA a KĽDR

OSN nedávno zosilnela proti Severnej Kórei sankcie za jej raketový a jadrový program, Rusko rezolúciu podporilo rovnako ako ostatní členovia Bezpečnostnej rady.

25.12.2017 20:04
lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov
debata (57)

Rusko je pripravené všemožne uľahčiť priame rokovania medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou. V rozhovore s agentúrou RIA Novosti to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Obe strany vyzval, aby nepodnikali kroky, ktoré by situáciu mohli ďalej zostriť.

„Vyzývame našich partnerov (USA a KĽDR), aby sa sústredili na riešenie konkrétnych problémov Kórejského polostrova. Kontakty s Pchjongjangom nesmú byť prerušené, musia sa naopak rozvíjať,“ zhrnul minister dlhodobé ruské stanovisko.

OSN nedávno zosilnela proti Severnej Kórei sankcie za jej raketový a jadrový program, Rusko rezolúciu podporilo rovnako ako ostatní členovia Bezpečnostnej rady. Moskva sa podľa Lavrova snaží s KĽDR udržať kontakty na pokiaľ možno vysokej úrovni. Predmetom dialógu je podľa ruského ministra ruský plán na urovnanie krízy, ktorého súčasťou je zastavenie severokórejských testov a zároveň obmedzenia a neskôr aj pozastavenie amerických vojenských manévrov na juhu polostrova.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová nedávno vyhlásila, že rokovanie s KĽDR je nemožné, kým Pchjongjang skúšky rakiet a jadrových zbraní nezastaví. Severná Kórea opakovane prehlasuje, že sa svojho zbrojného programu nevzdá.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #OSN #Sergej Lavrov