Britská kráľovná v príhovore vzdala poctu mestám zasiahnutým terorizmom

"Tieto Vianoce myslím na Londýn a Manchester, ktorých silná identita zažiarila v ostatných 12 mesiacoch navzdory hrozným útokom."

25.12.2017 20:11
debata (5)

Britská kráľovná Alžbeta II. vyjadrila v pondelok vo svojom vianočnom príhovore uznanie mestám Londýn a Manchester, ktoré preukázali „silnú identitu“ po tom, ako nimi tento rok otriasli teroristické útoky. Vzdala tiež poctu svojmu manželovi princovi Philipovi, ktorý v máji oznámil, že sa už nebude zúčastňovať na verejných podujatiach.

„Tieto Vianoce myslím na Londýn a Manchester, ktorých silná identita zažiarila v ostatných 12 mesiacoch navzdory hrozným útokom,“ citovala z tradičného príhovoru kráľovnej agentúra DPA. Štyri tohtoročné útoky teroristov v Londýne a jeden v Manchestri si vyžiadali dokopy 36 mŕtvych a stovky zranených.

Deväťdesiatje­denročná vládkyňa využila príležitosť, aby sa poďakovala svojmu o päť rokov staršiemu manželovi za „podporu a jedinečný zmysel pre humor“. Princ Philip, vojvoda z Edinburghu, absolvoval začiatkom augusta posledné samostatné verejné vystúpenie a po 65 rokoch služby vlasti odišiel do dôchodku.

V novembri oslávili Alžbeta II. a princ Philip 70. výročie svojej svadby.

Tradičné vianočné posolstvo kráľovnej odvysielala britská televízia, na čo sa členovia kráľovskej rodiny zúčastnili na bohoslužbe v obci Sandringham v anglickom grófstve Norfolk. Pozornosť médií sa pritom zameriavala aj na prítomnosť americkej herečky Meghan Markleovej, snúbenice britského princa Harryho.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #kráľovná Alžbeta II.