Trump a Mnuchin dostali za daňovú reformu balík konského hnoja

Balíček s konským hnojom dostal americký minister financií Steven Mnuchin ako protest proti rozsiahlej daňovej reforme, ktorá začne platiť od januára.

26.12.2017 09:50
hnoj, trump, mnuchin Foto: ,
Zásielka konského hnoja, ktorú dostal americký minister financií Steven Mnuchin a bola adresovaná od Roberta Songa aj prezidentovi Trumpovi.
debata (5)

Zásielka, ktorá bola zanechaná na príjazdovej ceste pri Mnuchinovom dome v losangeleskej štvrti Bel Air, bola určená aj pre prezidenta Donalda Trumpa, ktorý z reformy urobil jeden z pilierov svojho politického programu.

K balíčku sa prihlásil istý Robert Strong, ktorý v Los Angeles pôsobí ako psychológ, uviedla v noci na utorok agentúra Reuters. Strong uviedol, že hnoj ministrovi poslal na znamenie nesúhlasu s daňovou reformou, ktorá podľa neho poškodí chudobných Američanov. Dôvod, prečo si Strong vybral hnoj, je jednoduchý. „Protest by mal mať vtipný náboj,“ vysvetlil.

Zásielku hnoja pri Mnuchinovom dome objavil sused. Balíček, ktorý bol vybavený popisom, že ide o vrátenie daňovej reformy Mnuchinovi a Trumpovi, vyvolal bezpečnostné pochybnosti. Röntgenom ho preto najskôr preverili pyrotechnici, ktorí ale žiadne riziko nezistili.

Vedenie losangeleskej polície uviedlo, že dodávka hnoja pred dvere Mnuchinovej ​​rezidencie zrejme trestným činom nebola, lebo pokiaľ balíček nebol nijako nebezpečný. Išlo o legálnu protestnú akciu. Biely dom a ani ministerstvo financií sa k akcii nevyjadrilo.

Najrozsiahlejšiu reformu daní od čias prezidenta Ronalda Reagana, ktorý vládol v 80. rokoch, pred týždňom schválil Kongres, následne ju Trump podpísal. Reforma okrem iného znižuje dane z príjmu právnických osôb na 21 percent z terajších 35 percent a jednotlivcom umožňuje znížiť daňový základ o dvojnásobok súčasného stavu.

Kritici vyhlasujú, že prospech z daňových úprav budú mať predovšetkým korporácie a bohatí ľudia. Trump také závery odmieta a tvrdí, že zmeny povzbudia celé hospodárstvo, najmä strednú triedu.

Podľa niektorých prognóz zmeny zvýšia štátny dlh v nadchádzajúcich desiatich rokoch o takmer 1,5 bilióna dolárov, čo ale rad republikánov spochybňuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Steven Mnuchin #daňová reforma