Na severe Iraku aj po porážke IS zomierajú vojaci i civilisti

Bojovníkov tzv. Islamského štátu (IS) vytlačili iracké sily z okolia mesta Kirkúk už na začiatku októbra, aj potom tu však pri útokoch teroristov umierali vojaci i civilisti.

26.12.2017 15:55
debata (25)

Vysoko postavený činovník polície tejto provincie na severe Iraku agentúre AFP povedal, že konkrétne si útoky vyžiadali 45 obetí z radov civilného obyvateľstva a príslušníkov bezpečnosti.

Nemenovaný dôstojník tiež prezradil, že „armáda, polícia a polovojenské jednotky zabili 288 džihádistov a ďalších 55 zatkli.“ Ozbrojenci sa vraj ukrývajú v horských oblastiach a v noci majú niektoré zóny úplne pod kontrolou.

Svoju poslednú mestskú baštu v Iraku – mesto Havídža – pritom IS stratil na začiatku októbra. Podľa experta na armádnu tématiku však islamisti stále predstavujú pre oblasť Kirkúk „reálnu hrozbu“. Definitívnu porážku IS v Iraku ohlásil po tri a pol roku bojov iracký premiér Hajdar Abad 9. decembra.

Na severe Iraku je údajne na území s rozlohou 18 000 kilometrov štvorcových rozmiestnených približne 3 000 vojakov, čo je počet, ktorý neumožňuje dokonalú kontrolu tak veľkého teritória. Radikáli tak ohrozujú napríklad obyvateľov s rodinnými väzbami na armádu alebo tých, ktorí jednotkám prinášajú informácie, prípadne podnikajú útoky a únosy.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #IS #Kirkúk