Na nemeckých hraniciach tento rok zadržali výrazne menej migrantov

Počty utečencov zadržaných na nemeckých hraniciach tento rok výrazne klesli, stále sú ich ale tisíce.

26.12.2017 16:32
utecenci, utecenec, migrant, migranti Foto: ,
Počas utečeneckej krízy prišlo do Nemecka od roku 2014 okolo 1,2 milióna utečencov.
debata (2)

Cez južnú hranicu preniklo do spolkových krajín Bavorsko a Bádensko-Württembersko do konca novembra tohto roka 19 600 migrantov, v rovnakom období minulého roka ich bolo ešte 74 000, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na údaje nemeckej polície.

Utečenci cestujú buď sami, alebo využívajú služby prevádzačov. Najviac sa ich do zeme dostáva vlakom, mnohí prichádzajú tiež autobusmi a autami.

Len cez Bavorsko prišlo takmer 16 000 utečencov, v roku 2016 ich bolo 70 000. Polícia tu zaznamenala 410 prípadov prevádzačstva oproti minuloročným 665. Najviac zadržaných tento rok tvorili muži medzi 16 a 35 rokmi, pochádzali z Nigérie, Afganistanu, Sýrie a Iraku. Cez susedné Bádensko-Württembersko sa dostávali migranti pôvodom z Guiney, Nigérie a Eritrey, ale aj zo Somálska a Gambie.

Ako dopravné prostriedky slúžia okrem osobných vlakov, autobusov a áut aj vlaky nákladné, tento rok polícia zadržala cez 900 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať do Bavorska týmto spôsobom. Viac ako 40 percent utečencov zadržaných na nemecko-rakúskej hranici bolo tento rok podľa hovorcu nemeckej polície vrátených. Prúd utečencov je po celý rok stály, počty sa mierne navyšujú len v letných mesiacoch.

Okrem služieb prevádzačov sa utečenci pokúšajú zdolať nemeckú hranicu na vlastnú päsť. Z rozhovorov s utečencami a vyšetrovania polície vyplynulo, že k tomu používajú popisy ciest na sociálnych sieťach a mobilné telefóny.

Spolková polícia uvádza, že zadržaných kontroluje a odosiela do prijímacích stredísk. Ak zadržaný podá žiadosť o azyl, prešetrí ju spolkový úrad pre migráciu a utečencov. Keď migračná kríza pred dvoma rokmi vrcholila, prišlo do Nemecka v priebehu niekoľkých mesiacov niekoľko sto tisíc žiadateľov o azyl, väčšinou bez platných dokladov, pripomenula agentúra DPA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #migranti