Grécky minister: Európa nám v Morii nepomáha s maloletými migrantmi

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas odsúdil "pokrytectvo" Európy, ktorá podľa neho odmieta zdieľať bremeno stoviek maloletých migrantov bez sprievodu v preplnenom tábore Moria na ostrove Lesbos v Egejskom mori.

26.12.2017 19:41
utečenci, migranti, lesbos, grécko, Foto: ,
Utečenci na gréckom ostrove Lesbos čakajú, čo s nimi bude.
debata (16)

„V Morii máme problémy s maloletými utečencami bez sprievodu. Žiadame Európu, aby si niektorých z nich vzala, ale ona nikoho neberie,“ sťažoval sa Muzalas v zverejnenom rozhovore s gréckou tlačovou agentúrou ANA.

Maloletých bez sprievodu je v Morii podľa úradných zdrojov 250. K nim patrí ďalších 68 detí, ktoré sú s príbuznými.

Minister tábor navštívil v pondelok pri príležitosti Vianoc. Životné podmienky, ktoré ponúka, sú predmetom kritiky mnohých mimovládnych organizácií a médií. Je jedným z najviac preplnených piatich táborov na východogréckych ostrovoch v Egejskom mori. Sústreďuje sa v ňom viac ako 5 000 utečencov, zatiaľ čo jeho kapacita je iba 2 300 ľudí.

„Európa musí skoncovať so svojím pokrytectvom. Je ľahké sa hrať na žalobcu,“ dodal Muzalas.

Životné podmienky v Morii sú hrošie cez zimu, kedy je chladno a daždivo. Mnoho utečencov a migrantov žije stále v stanoch, aj keď grécke úrady tam postupne inštalujú obytné kontajnery, ktoré pre ich obyvateľov okrem najobyčajnejších lôžok zaisťujú tiež viac tepla. Vlani na podchladenie zomreli v tábore traja ľudia.

Východogrécke ostrovy sa stali vstupnou bránou pre príchod státisícov utečencov a migrantov hlavne z Ázie, ktorí najmä v roku 2015 mierili cez Turecko do Európy. Od marca minulého roka, kedy Európska únia uzavrela s Tureckom dohodu o kontrole spoločnej námornej hranice v Egejskom mori, ale počet migrantov smerujúcich do Grécka prudko klesol.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #migranti #lesbos #detskí migranti