Lavrov a Tillerson sa zhodli: S KĽDR musíme rokovať

Ministri zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov a USA Rex Tillerson sa v telefonickom rozhovore venovanom severokórejskému jadrovému programu zhodli na potrebe obnovenia rokovaní s KĽDR.

26.12.2017 21:03
lavrov, tillerson Foto: ,
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson (na snímke chrbtom) za rokovacím stolom v Moskve.
debata (30)

Podľa agentúry AFP o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničia. Americké ministerstvo financií medzitým uviedlo, že zaradilo na svoj sankčný zoznam dvoch vysokopostavených severokórejských činiteľov tamojšieho programu vývoja rakiet.

Podľa ruskej diplomacie obe strany zdieľajú názor, že severokórejský zbrojný program je v rozpore s požiadavkami Bezpečnostnej rady OSN. Zároveň sa zhodujú, že je potrebné čo najskôr prejsť od neustáleho vyhlasovania sankcií k rokovaciemu procesu.

Lavrov vraj zdôraznil, že je „neprípustné vyhrocovať situáciu okolo Kórejského polostrova agresívnou rétorikou Washingtonu voči Pchjongjangu a intenzívnejšími vojenskými prípravami v tomto regióne“.

Dvaja činitelia KĽDR, ktorí sú cieľom nových amerických sankcií, sú podľa agentúry Reuters kľúčoví pracovníci zodpovední za prechod od tekutých k pevným pohonným hmotám rakiet a za rozvoj medzikontinen­tálnych balistických rakiet. Účelom je podľa USA čo najviac zvýšiť tlak na KĽDR a dosiahnuť, aby bol Kórejský polostrov zbavený jadrových zbraní.

OSN nedávno zosilnela proti Severnej Kórei sankcie za jej raketový a jadrový program, Rusko rezolúciu podporilo rovnako ako ostatní členovia Bezpečnostnej rady.

Rusko má plán na urovnanie krízy, ktorého súčasťou je zastavenie severokórejských testov a zároveň obmedzenia a neskôr aj pozastavenie amerických vojenských manévrov na juhu polostrova.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Severná Kórea #Sergej Lavrov #Rex Tillerson #severokórejská kríza