Navaľného výzvy na bojkot volieb môžu byť porušením zákona, naznačuje Kremeľ

Alexej Navaľnyj v reakcii na vylúčenie z volieb svojich stúpencov vyzval, aby hlasovanie bojkotovali. Na 28. januára zvolal celoštátnu akciu, ktorou chce podporiť bojkot prezidentských volieb.

27.12.2017 09:13 , aktualizované: 16:20
Rusko, navaľnyj, navaľný, Foto: ,
Alexej Navaľnyj
debata (80)

Kremeľ naznačil, že výzvy na bojkot nadchádzajúcich ruských prezidentských volieb zo strany opozičného lídra Alexeja Navaľného by mohli mať právne dôsledky. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v utorok povedal, že sa nebude vyjadrovať k vylúčeniu Navaľného z volebnej súťaže. Uviedol však, že „výzvy na bojkot je potrebné podrobne preskúmať, aby sa zistilo, či neporušujú zákon“. Zároveň odmietol tvrdenia, že Navaľného neúčasť vo voľbách by mohla spochybniť legitimitu Putinovho možného znovuzvolenia.

Ruská ústredná volebná komisia v pondelok podľa očakávania rozhodla, že Navaľnyj, najvýraznejšia postava ruskej opozície, nemôže kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Dôvodom je podmienečný trest za údajnú spreneveru v kauze lesníckeho podniku Kirovles. Navaľnyj svojich stúpencov v reakcii vyzval, aby voľby bojkotovali.

Ruské prezidentské voľby sa uskutočnia 18. marca 2018 a ich jednoznačným favoritom je súčasný prezident Putin. Ten má podľa prieskumov stále zhruba 80-percentnú podporu. O jeho víťazstve tak nikto nepochybuje.
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj