Jadro IS utieklo zo Sýrie, časť sa cvičí na základni USA v Šaddádí, tvrdí ruský náčelník

Hlavné sily teroristickej organizácie tzv. Islamský štát (IS) utiekli po porážke v Sýrii do Líbye a juhozápadnej Ázie.

27.12.2017 09:31 , aktualizované: 13:14
debata (88)

Niekoľko stoviek ďalších teroristov podstupuje výcvik na americkej vojenskej základni v Sýrii. Uviedol to v stredu náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

„Niektorí z nich sa vracajú do krajín, z ktorých nelegálne pricestovali, ale väčšina z nich utiekla do Líbye a do krajín juhozápadnej Ázie,“ povedal generál Gerasimov v rozhovore pre denník Komsomoľskaja pravda.

Na území Iraku a Sýrii operuje už len menej ako tisícka príslušníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Oznámila to medzinárodná koalícia, ktorá pod vedením Spojených štátov bojuje v Sýrii a Iraku proti IS. Vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters koalície tiež uviedla, že jej čísla nezahŕňajú oblasti v západnej Sýrii, ktoré má pod kontrolou sýrsky prezident Bašár Asad a jeho spojenci.

V Afganistane priaznivé podmienky

Podľa Gerasimova určité skupiny teroristov utiekli do Afganistanu, kde sú „pre nich priaznivé podmienky“.

Pokiaľ ide o teroristickú skupinu Džabhat Fatah aš-Šám, známu predtým ako Džabhat an-Nusra, ktorá sa snaží narušiť prímerie v deeskalačných zónach, likvidácia jej členov bude dovŕšená v roku 2018, avizoval Gerasimov.

Ako poznamenala agentúra TASS, totálnu porážku IS na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii oznámil 6. decembra ruský prezident Vladimir Putin. O päť dní neskôr nariadil stiahnutie ruských síl zo Sýrie, ktoré bolo vyhlásené za dokončené 22. decembra. Rusko si v Sýrii ponechalo námornú základňu Tartús a leteckú základňu Humajmím, tri prápory vojenskej polície a Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.

Gerasimov taktiež vyhlásil, že teroristi IS podstupujú výcvik na americkej vojenskej základni Tanf, juhovýchodne od rovnomenného mesta.

Skupiny sa nazývajú inak

„Táto základňa na juhu Sýrie sa nachádza v oblasti s perimetrom 55 kilometrov. Leží na hraniciach Sýrie, Jordánska a Iraku. Podľa kozmickej rozviedky a iných zdrojov sa tam nachádza skupina militantov. V skutočnosti tam cvičia,“ uviedol šéf ruského generálneho štábu.

Podľa neho sú militantné skupiny prítomné aj v tábore Šaddádí na severovýchode Sýrie, kde sa nachádza ďalšia americká vojenská základňa. V skutočnosti ide o členov IS, hoci ich skupiny sa nazývajú inak, podotkol Gerasimov. „Ich úlohou je destabilizovať situáciu. Vieme, že zhruba 400 ľudí z tábora Šaddádí odišlo do oblasti Tanfu. Keď boli hlavné sily IS porazené, pokúsili sa destabilizovať situáciu spustením ofenzívy z východného brehu rieky Eufrat, ale utrpeli ťažké straty,“ povedal ruský generál. Poznamenal, že v tábore Šaddádí môže byť v súčasnosti zhruba 750 militantov a v tábore Tanf približne 350.

Podľa Gerasimova americké ministerstvo obrany dosiaľ neposkytlo vysvetlenie svojej prítomnosti na základni Tanf po porážke IS. V súčasnosti celý perimeter 55-kilometrovej zóny základne blokuje sýrska armáda, dodal náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #IS