Turecký prezident Erdogan označil sýrskeho prezidenta Asada za "teroristu"

Spolupráca so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom nie je možná, vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a lídra susednej krajiny označil za "teroristu".

27.12.2017 15:38
erdogan, turecko Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan
debata (23)

Erdogan počas návštevy Tuniska obvinil Asada z krviprelievania v Sýrii. „Ako by sme mohli počítať do budúcnosti so sýrskym lídrom, ktorý zabil takmer milión svojich obyvateľov?“ citovala Erdogana agentúra AP. Na tlačovej konferencii s tuniským prezidentom Bádžím Káidom Sabsím nazval turecký líder Asada „teroristom, ktorý sa zapojil do štátneho terorizmu“ a nemal by byť súčasťou povojnovej budúcnosti Sýrie.

Turecko je dlhoročným podporovateľom sýrskej opozície a povstalcov, ale tiež spolupracuje s Ruskom a Iránom, dvoma hlavnými podporovateľmi Asada, v procese stabilizácie vojnou zničenej krajiny, pripomína agentúra DPA.
Erdogan a Sabsí tiež uviedli, že ich krajiny nikdy neakceptujú zmeny ohľadom historickému statusu Jeruzalema po tom, ako prezident USA Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

„Jeruzalem je pre nás červená čiara. Akékoľvek kroky voči historickému statusu a posvätnosti Jeruzalema sú neprijateľné,“ uviedol turecký líder a dodal, že jeho krajina sa bude usilovať o medzinárodné uznanie palestínskeho štátu a bude sa snažiť získať podporu Európskej únie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Bašár al-Asad