Otestovali bloky pre plánovaný bezpečnostný múr s Mexikom

Americký Úrad pre clá a ochranu hraníc otestoval v Kalifornii prototypy blokov určených na výstavbu bezpečnostného múru medzi USA a Mexikom.

27.12.2017 21:36
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (10)

Vyše deväť metrov vysoké články sú prvým hmatateľným dokladom kontroverzného projektu, ktorý sľubuje prezident Donald Trump. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Sky News.

Trump označil bariéru za „veľký, krásny“ múr, ktorý má pomôcť pri riešení problému s ilegálnou imigráciou. Vzorky blokových článkov dodalo osem stavebných spoločností. V prípade realizácie projektu by sa múr, ktorého výstavba bola jedným z hlavných Trumpových predvolebných sľubov, tiahol v dĺžke zhruba 3200 kilometrov. Predstavitelia úradu tvrdia, že múr by vysielal psychologický odkaz všetkým, ktorí sa chcú ilegálne dostať z Mexika do Spojených štátov. Oponenti však vyjadrujú nesúhlas. „Vieme, že väčšina obyvateľov USA je proti výstavbe múru. Niet naňho peňazí, ide len o šou,“ vyhlásil ľudskoprávny aktivista Enrique Morones.

V roku 1986 bolo pri pokuse o prekročenie mexicko-amerických hraníc zatknutých 628-tisíc osôb, kým vlani táto štatistika predstavovala „len“ 31-tisíc prípadov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #migrácia #Donald Trump