Pri bombovom útoku v Kábule zahynulo vyše 40 ľudí

Vyše 40 ľudí zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia pri niekoľkých výbuchoch náloží, ktoré v západnej časti afganskej metropoly Kábul odpálili samovražední atentátnici. Informovala o tom agentúra DPA.

28.12.2017 09:19 , aktualizované: 12:07
debata

Hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí uviedol, že k výbuchom došlo v budove, kde majú sídlo tlačová agentúra Afghan Voice Agency (AVA) a kultúrne stredisko.

„Cieľom útoku bolo kultúrne centrum Tabajan. V okamihu (prvej) explózie sa tu konala ceremónia pri príležitosti 38. výročia sovietskej invázie do Afganistanu,“ informoval AFP zástupca hovorcu ministerstva vnútra. V čase prvého výbuchu sa v centre zúčastnilo na panelovej diskusii veľa študentov.

„Nachádzali sme sa v druhom rade v sále, keď za nami došlo k explózii… Po výbuchu v sále horelo a všade bol dym,“ opisuje útok jeden zo študentov, ktorý utrpel popáleniny tváre a rúk. „Na mieste zavládol chaos. Všetci kričali a plakali. Ľudia panikárili. Všetci volali o pomoc,“ pokračuje a dodáva, že medzi medzi ranenými a obeťami boli aj ženy a deti.

K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), ale žiadny dôkaz neposkytla.

Po tom, čo sa v centre odpálil samovražedný útočník, sa udiali v blízkom okolí ešte dve explózie, uviedla BBC s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. IS vo vyhlásení uviedol, že útok začal samovražedný útočník a neskôr na mieste došlo ešte k trom explóziám.

Šiítske kultúrne a náboženské centrum sa nachádza v blízkosti agentúry Afghan Voice, ktorú už najprv väčšina tlačových agentúr považovala za hlavnú terč útoku. Jeden zamestnanec redakcie bol zabitý a jeden ranený, oznámil Reuters zamestnanec afganskej agentúry.

V októbri zomrelo pri útoku na šiítsku mešitu v Kábule 56 ľudí. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Počas útoku ozbrojencov na súkromnú televíznu stanicu Šamšad v Kábule zomreli na začiatku novembra dvaja ľudia a 21 osôb utrpelo ranení, pripomína agentúra Reuters. K prepadnutia sa neskôr prihlásil IS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok