Putin o vojne v Sýrii: Celý svet videl, ako sa zmodernizovali ruské ozbrojené sily

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ťaženie v Sýrii umožnilo svetu predviesť, ako hlboko sa zmenili ruské ozbrojené sily.

28.12.2017 11:28
Vladimir Putin Dmitrij Medvedev Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev a generál Sergej Surovikin, veliteľ ruských síl v Sýrii, si pripíjajú po ceremónii, na ktorej prezident vyznamenal vojakov za ťaženie v Sýrii.
debata (208)

Ich modernizácia bude ďalej pokračovať, prisľúbil. V Sýrii ruské sily, predovšetkým letectvo, bojovali od konca septembra 2015 po boku vládnych jednotiek prezidenta Assada. Podľa Putina sa ruské sily levím podielom pričinili o zvrat na bojisku a porážku teroristov z Islamského štátu a ďalších zoskupení.

„Rusko, ako neraz v dejinách, vnieslo hlavný, rozhodujúci vklad do porážky zločinných síl, ktoré vyzvali na súboj celú civilizáciu, a do zničenia teroristickej armády a barbarskej diktatúry, ktorá siala smrť a skazu (…),“ povedal počas vyznamenania ruských vojakov za ťaženie v Sýrii. Na tejto operácii sa podľa neho zúčastnilo viac ako 48 000 dôstojníkov a vojakov prakticky zo všetkých zložiek ozbrojených síl.

Modernizovaná armáda

"Chápete, viete, cítite, že za tie dva roky a niečo sa armáda zásadne zmenila a zmenila sa aj preto, že ľudia sa cítili byť nad vecou, a to je najdôležitejšie. (Stalo sa tak) aj preto, že pochopili, ako funguje naša vojenská technika, ako môže pracovať naše velenie, zásobovanie, ako sa modernizovali naše ozbrojené sily. Videl to celý svet, "vyhlásil Putin.

Za mimoriadne dôležité pokladá, že silu ruskej armády poznal aj ruský ľud. „Je dôležité, aby ľudia cítili, že sú chránení, že spoľahlivá obrana je zaručená,“ povedal a na adresu vyznamenaných dodal, že sa tak stalo ich zásluhou.

V Sýrii prvýkrát videli aj zmodernizované bojové lietadlo MiG29.

Prezident poďakoval tiež ruským zbrojovkám, ktoré splnili svoju povinnosť poskytnúť najnovšie zbrane v bojaschopnom stave, čím sa „skutočne stali hroznou silou“.

Do bojov v Sýrii ruské ozbrojené sily okrem modernizovaných lietadiel s koreňmi v sovietskej ére nasadili aj najmodernejšie zbrane, napríklad strely s plochou dráhou letu Kaliber, odpaľované z plavidiel v Kaspickom a Stredozemnom mori.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin