Porošenko: Kyjev si ponechal ruských zajatcov na výmenu s Moskvou

Kyjev do stredajšej výmeny zajatcov s proruskými separatistami z Donecka a Luhanska nezahrnul zadržaných Rusov, aby ich mohol vymeniť za Ukrajincov väznených v Rusku.

28.12.2017 12:39
debata (42)

Uviedol to prezident Petro Porošenko. Kremeľ síce odkázal, že Ukrajinci odsúdení v Rusku nepodliehajú ustanoveniam mierových dohôd z Minsku o výmene zajatcov, pripustil ale záujem o návrat uväznených Rusov do vlasti.

„Vynaložíme viac úsilia, aby sme dostali našich občanov z ruských väzníc, z okupovaného Krymu, preto sme neodovzdali jediného Rusa,“ povedal Porošenko serveru Strana.ua na kyjevskom letisku, kde vítal oslobodených Ukrajincov. Teraz sa Kyjev pokúsi vymeniť zadržaných Rusov, ktorých je podľa prezidenta viac ako 15, za filmového režiséra Olega Sencova a ďalších Ukrajincov uväznených v Rusku.

„Osoby odsúdené tu v Rusku nepochybne nemožno považovať za zajatcov či zadržané osoby. Boli odsúdení v Rusku podľa ruských zákonov,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal však, že tieto otázky (výmeny väzňov) sa riešia na najvyššej úrovni a rozhodnutia prijíma prezident, teda Vladimir Putin.

Výmenám zrejme nie je koniec

Moskva v nedávnej minulosti vymenila ukrajinskú dôstojníčku Nadiju Viktorivnu Savčenkovú za dvoch ruských vojakov, zajatých v prestrelke na východe Ukrajiny a odsúdených v Kyjeve za terorizmus. Savčenková bola v Rusku odsúdená za podiel na zabití ruských novinárov na Ukrajine.

„Moskva má záujem vidieť svojich občanov doma,“ poznamenal Peskov, „samozrejme podnikneme kroky, ktoré sú potrebné na oslobodenie ruských občanov“.

Ukrajinská strana už s povstalcami rokuje o „druhej etape“ výmeny zajatcov. V zajatí u separatistov či v ruských väzniciach zostáva v tejto chvíli 103 Ukrajincov, uviedla na svojom webe televízia 112.

V stredu si znepriatelené strany – Ukrajinci a separatisti z Luhanska a Donecka – mali odovzdať 306 a 74 zajatcov. Skutočný počet bol však nižší: podľa podpredsedníčky ukrajinského parlamentu Iryny Heraščenkovej vymenil Kyjev 233 omilostených odsúdencov za 73 „rukojemníkov“, prepustených z povstaleckého zajatia.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #vojnoví zajatci #separatizmus