Republikánsky kandidát napadol výsledky volieb v Alabame

Porazený republikánsky kandidát do Senátu USA za štát Alabama Roy Moore napadol výsledok nedávnych doplňovacích volieb, chce tak zabrániť oficiálnemu vyhláseniu demokrata Douga Jonesa za víťaza. Moore, ktorý doteraz porážku neuznal, podľa agentúry AP tvrdí, že voľby sprevádzali nezrovnalosti, preto žiada prešetrenie výsledku, keď prehral o asi 20 000 hlasov, prípadne vypísanie nových volieb.

28.12.2017 13:24
USA-ELECTION/ALABAMA Foto:
Víťaz doplňovacích volieb v Alabame Doug Jones.
debata (1)

„Toto nie je problém medzi republikánmi a demokratmi, lebo poctivosť volieb by mala byť vecou všetkých,“ povedal Moore. Sťažnosť podal v stredu, aby na poslednú chvíľu zastavil oficiálne vyhlásenie Jonesa za víťaza volieb.

John Merrill z Alabamskej štátnej správy, ktorý má na starosti dohľad na voľbami, vyhlásil, že dnešné menovanie Jonesa za víťaza nemieni odložiť. Senátorskú prísahu potom Jones zloží 3. januára pred americkým viceprezidentom Mikom Penceom, ktorý je z titulu svojej funkcie nevoleným predsedom Senátu.

Moore vo svojej sťažnosti upozorňuje, že v niektorých okresoch bola volebná účasť oveľa väčšia, než sa predpokladalo, a že v jednotlivých obvodoch okresu Jefferson dosiahol podozrivo nízku podporu. Merrill povedal, že volebné komisie žiadne nezrovnalosti pri hlasovaní nezaznamenali, ale že výhrady neúspešného kandidáta preverí.

Sedemdesiatročný Moore, ktorého podporil prezident Donald Trump, čelí obvineniu zo sexuálnych útokov. Napadnuté ženy tvrdia, že sa ich dopustil v 70. až 90. rokoch. Moore obvinenia odmieta a označil ich za súčasť špinavej kampane proti nemu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alabama #Roy Moore #doplňovacie voľby #Doug Jones