Českí poslanci žiadajú rezort financií o správu OLAF k Čapímu hnízdu

Český poslanec Dominik Feri (TOP 09) žiada na základe rokovacieho poriadku Snemovne ministerstvo financií o poskytnutie záverečnej správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) o vyšetrovaní farmy Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo).

28.12.2017 14:26 , aktualizované: 14:45
debata (2)

Materiál označuje za dôležitý pre výkon poslaneckej funkcie. Podľa rokovacieho poriadku Snemovne má ministerstvo 30 dní na poskytnutie požadovaných informácií. Vyjadrenie ministerstva ČTK zisťuje.

Feri sa v žiadosti, ktorú zverejnil, odvoláva na zákon o rokovacom poriadku Snemovne, podľa ktorého je každý poslanec oprávnený požadovať od členov vlády a vedúcich správnych úradov informácie a vysvetlenia potrebné na výkon jeho funkcie. Feri žiada o plné znenie správy OLAF v tlačenej aj elektronickej forme a o informáciu, či je možné správu uverejniť. Chce tiež vedieť, aké ďalšie kroky ministerstvo v súvislosti so správou OLAF plánuje.

„Vyššie požadované informácie sú potrebné pre výkon mojej funkcie z dôvodu nutnosti dôkladného zoznámenia sa so skutkovým stavom v kauze Bocianie hniezdo, v ktorej ústrednú úlohu hrá premiér Českej republiky Andrej Babiš,“ napísal Feri.

Aj poslanecký klub Pirátov požiadal ministerstvo financií o poskytnutie záverečnej správy OLAF o vyšetrovaní farmy čapí hnízdo. Chcú tiež, aby ju ministerstvo sprístupnilo verejnosti, uviedli Piráti v tlačovej správe. Zoznámiť sa s ňou chce tiež podpredseda Snemovne Tomio Okamura (SPD). Ministerstvo financií by sa malo k veci vyjadriť popoludní.

Piráti sa na ministerstvo obrátili 22. decembra, uviedla hovorkyňa strany Karolína Sadílková. Opierajú sa pritom o zákon o rokovacom poriadku Snemovne, podľa ktorého môžu poslanci žiadať ministerstva o informácie potrebné pre výkon funkcie, a o zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Pokiaľ ministerstvo vyhovie žiadosti na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, musia vydaný dokument zverejniť na svojom webe.

"Som presvedčený, že občania majú právo poznať závery tejto správy, pretože 50-miliónovú dotáciu na Čapí hnízdo už zaplatili. A rozhodne by ich mali poznať čo najskôr poslanci, ktorí jednak majú hlasovať o dôvere Babišovej vlády, a tiež o vydaní premiéra (Andreja) Babiša a šéfa klubu pána (Jaroslava) Faltýnka (obaja ANO) na trestné stíhanie, "uviedol šéf poslaneckého klubu Pirátov Jakub Michálek. Piráti zároveň zopakovali, že budú hlasovať za vydanie oboch politikov na stíhanie a Babišovho vládu nepodporí.

Český rezort financií si necháva spracovať právnu analýzu, či správu môže uverejniť.

Babiš: Kauza je účelová

Ministerstvo financií v stredu oznámilo, že dostalo správu OLAF a odovzdalo ju zainteresovaným inštitúciám, teda ministerstvu pre miestny rozvoj, riadiacemu orgánu operačného programu ROP Stredné Čechy a v súvislosti s policajným vyšetrovaním tiež Najvyššiemu prokuratúre. Úrad oznámil, že posúdi, či a ako je možné správu uverejniť.

Kvôli kauze Čapí hnízdo polícia obvinila 11 ľudí, medzi nimi aj predsedu hnutia ANO Babiša a prvého podpredsedu Jaroslava Faltýnka. Česká polícia Babiša podozrieva z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov Európskej únie, podľa vyšetrovateľov údajný podvod riadil.

Faltýnek sa podľa polície dopustil dotačného podvodu. Babiš aj Faltýnek kauzu označujú za účelovú.

Spoločnosť Farma Čapí hnízdo, vtedy ešte pod názvom ZZN AGRO Pelhřimov, patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Babišovho Agrofertu. V decembri 2007 sa premenila na rovnomennú akciovú spoločnosť s akciami na majiteľa. Jediným akcionárom bola akciová spoločnosť ZZN Pelhřimov. Podľa vyšetrovateľov však k zmene nebol ekonomický ani podnikateľský dôvod.

Kvôli zmene nebolo možné dohľadať majiteľa firmy, ktorá tak získala päťdesiatmiliónovú európsku dotáciu v programe pre malé a stredné podniky. Po niekoľkých rokoch, keď dodržiavala dotačné podmienku, sa spoločnosť vrátila pod Agrofert.

ROP Stredné Čechy schválil dotáciu na projekt Čapí hnízdo v auguste 2008. V júni 2010 bola farma otvorená, Babiš ale jej vlastníctvo odmietal. V roku 2013 uviedol, že nevie, komu Čapí hnízdo patrí. V roku 2016 na schôdzi Snemovne povedal, že farmu vlastnili v čase získania dotácie jeho dve deti a brat partnerky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo