V Bosne obžalovali 14 Moslimov a 4 Srbov za vojnové zločiny

Sarajevská prokuratúra obžalovala 14 bývalých vojakov moslimskej (dnes bosnianskej národnosti) zo zločinov spáchaných počas vojny v rokoch 1992-1995 na srbských civilistoch v oblasti mesta Konjic.

28.12.2017 18:12
debata (1)

Ide okrem iného o vraždy niekoľkých desiatok ľudí, informovali bosnianske médiá s odvolaním sa na oznámenie prokuratúry.

Obžalobu prokuratúra vzniesla aj proti štyrom bývalým príslušníkom bosnianskosrbských síl, ktorí sú vinní z účasti na genocíde. Tohto zločinu sa podľa žalobcov dopustili na moslimoch utekajúcich zo Srebrenice po jej ovládnutí silami bosnianskych Srbov v júli 1995.

Štyria niekdajší dôstojníci Vlásenickej brigády armády Republiky srbskej sú obžalovaní z toho, že sa zúčastnili zastavenie konvoja vozidiel, ktorým boli zo Srebrenice prevážaní moslimskí utečenci. Potom oddeľovali mužov od žien a okrádali ich. Ženy boli podľa prokuratúry znásilňované a sexuálne obťažované a 20 mužov bolo najprv týraných a neskôr povraždených.

Republika srbská na mape

Pokiaľ ide o 14 obžalovaných Bosniakov, prokuratúra pre vojnové zločiny ich konkrétne viní zo zavraždenia niekoľkých desiatok srbských civilistov, a to mužov i žien rôzneho veku, z mučenia, týrania, olupovania a vyháňania takmer všetkého civilného obyvateľstva srbskej národnosti z oblasti mesta Konjice, ležiaceho asi 40 kilometrov juhozápadne od Sarajeva.

Počas bosnianskej vojny sa vojnových zločinov dopúšťali Srbi, Moslimovia aj Chorváti. Väčšina páchateľov doteraz odsúdených miestnymi a medzinárodnými súdmi je srbskej národnosti. Konflikt si vyžiadal viac než 100 000 mŕtvych a okolo dvoch miliónov ľudí muselo opustiť domovy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #vojnové zločiny