Trump: Čína dodáva napriek zákazu naftu Severnej Kórei

Americký prezident Donald Trump na twitteri kritizoval Čínu za dodávky nafty Severnej Kórei. Prezident napísal, že takto nemožno problém súvisiaci s KĽDR vyriešiť priateľskou cestou.

28.12.2017 19:07
debata (185)

Bezpečnostná rada OSN pred Vianocami prijala rezolúciu rozširujúcu sankcie proti KĽDR za jej raketové testy. Medzi zákazmi je aj dovoz 90 percent rafinovaných ropných produktov.

Trump na twitteri napísal, že „Čína bola chytená pri čine“ a „že je veľmi sklamaný, že Čína umožňuje prepravu nafty do Severnej Kórey“. „Ak to bude pokračovať, nebude problém Severnej Kórey nikdy vyriešený priateľsky,“ dodal Trump.

Na čínske dodávky upozornil juhokórejský denník Čoson ilbo, keď napísal, že od októbra bolo zaregistrovaných 30 čínskych lodných dodávok do KĽDR. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia povedala, že Čína obchodné sankcie schválené BR OSN striktne dodržiava.

Decembrová rezolúcia tiež rozšírila sankčný zoznam o 19 Severokó­rejčanov a žiada do dvoch rokov návrat do vlasti všetkých občanov KĽDR, ktorí pracujú v zahraničí a sú zdrojom cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.

Čínsky zástupca v OSN v debate upozornil, že napätie na Kórejskom polostrove sa dostáva mimo kontroly, a zopakoval výzvu Pekingu, aby sa obnovili rozhovory medzi KĽDR a mocnosťami zastupujúcimi medzinárodné spoločenstvo.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Severná Kórea #sankcie #Donald Trump