Novým prezidentom Libérie sa stane bývalá futbalová superhviezda

Druhé kolo prezidentských volieb v Libérii vyhrala podľa predbežných výsledkov bývalá futbalová hviezda George Weah.

28.12.2017 20:22
George Weah Foto:
George Weah prichádza do svojho volebného štábu.
debata (1)

V hlasovaní získal 61,5 percent hlasov, uviedla dnes podľa agentúry Reuters volebná komisia s tým, že sčítaných bolo 98 percent volebných lístkov.

Päťdesiatjedenročný Weah, ktorý sa do volieb hlavy štátu zapojil už tretíkrát (pred šiestimi rokmi sa chcel stať viceprezidentom), tak porazil sedemdesiattri­ročného Josepha Boakaia, ktorý 12 rokov vykonával funkciu viceprezidenta.

Prvé kolo vyhral Weah s 38,4 percentami hlasov, Boakai získal podporu necelých 29 percent voličov.

Weah, ktorý sa v roku 1995 stal jediným Afričanom, ktorý kedy získal Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu roka, vo funkcii nahradí laureátku Nobelovej ceny za mier a prvú ženskú hlavu štátu na africkom kontinente Ellen Johnsonovú-Sirleafovú.

Západoafrická krajina založená v 19. storočí oslobodenými americkými otrokmi nezažila pokojné odovzdanie moci už 73 rokov. Po občianskej vojne, ktorá si medzi rokmi 1989 a 2003 vyžiadala do 250-tisíc obetí, sa Johnsonovej-Sirleafovej počas dvoch funkčných období podarilo krajinu postaviť na nohy, následne musela čeliť výzve v podobe epidémie eboly.

Odchádzajúca prezidentka je však kritizovaná za údajnú korupciu a podľa mnohých sa príliš nesnažila bojovať s chudobou. Podľa agentúry Reuters stále nemá väčšina Libérijčanov spoľahlivý prísun elektriny či pitnej vody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Libéria