Má sporný zákon pomôcť Netanjahuovi?

Opozícia tvrdí, že schválený text má podržať chrbát predsedovi vlády, ale on to popiera a vyhlasuje, že cieľom právnej normy je ochrániť akéhokoľvek nevinného človeka.

29.12.2017 10:00
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

Izraelský parlament prijal návrh zákona, ktorý zabráni policajtom zverejňovať výsledky vyšetrovania a vydávať odporúčanie, či podozrivého treba obviniť, alebo nie. Opoziční poslanci hovoria, že ide o snahu pomôcť premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý čelí obvineniu z korupcie.

V parlamente schválili návrh zákona pomerom hlasov 59:54. Po novom polícia nesmie oznámiť, či našla dostatok dôkazov, aby sa vznieslo obvinenie. Znamená to, že o výsledkoch vyšetrovania bude mať zakázané informovať do času, než o prípadnom obvinení rozhodne prokuratúra.

Poslanci z opozície sú presvedčení, že cieľom zákona je otupiť silu demonštrácií, na ktorých veľa ľudí už niekoľko týždňov vyzýva na demisiu Netanjahua. Premiér bol už sedemkrát na výsluchoch. Súvisí to s dvoma kauzami. V prvom prípade mal prijať dary od bohatých podnikateľov, v druhom prípade mal ovplyvňovať médiá.

Netanjahu, ktorý je šéfom vlády od roku 2009, odmieta všetky obvinenia. Označuje sa za obeť kampane, ktorá ho má odstrániť od moci. Sporný zákon obhajoval, keď vysvetľoval, že je to spôsob, ako zabrániť polícii vo zverejnení informácií, ktoré by mohli poškodiť aj nevinným ľuďom. „V 60 percentách prípadov, keď polícia odporučí obviniť vyšetrovanú osobu, prokurátori nakoniec rozhodnú, že nepristúpia k tomuto kroku,“ upozornil premiér.

V snahe odvrátiť podozrenie, že návrh zákona je šitý na mieru Netanjahuovi, sám vyzval, aby sa norma nevzťahovala na vyšetrovanie vedené proti nemu. V konečnej podobe textu naozaj stojí, že sa nevzťahuje na vyšetrovania, ktoré predchádzali jeho schváleniu v parlamente. Opozíciu však neobmäkčil ústupok. „Návrh zákona spísali len kvôli vyšetrovaniu Netanjahua,“ tvrdí predseda Strany práce Avi Gabai. „Nevieme, aké vyšetrovania môžu byť vedené v budúcnosti,“ dodal s podozrením na adresu premiéra.

Očakáva sa, že po uzatvorení vyšetrovania Netanjahua by už budúci mesiac mohla polícia odporučiť prokuratúre, aby pokračovala v jeho trestnom stíhaní. Keby sa tak rozhodla, podľa nedávneho prieskumu by si viac ako 60 percent Izraelčanov želalo, aby premiér odstúpil z funkcie. Ten však opakuje, že nepodá demisiu ani v prípade, že sa prokuratúra vynasnaží postaviť ho pred súd.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu