Južná Kórea zadržiava hongkonskú loď pre porušenie sankcií voči KĽDR

Južná Kórea v piatok oznámila, že zadržiava loď plaviacu sa pod vlajkou Hongkongu a jej posádku pre údajné porušenie sankcií Organizácie Spojených národov tým, že prečerpávala ropné produkty na severokórejské plavidlo.

29.12.2017 11:57
debata (13)

Loď Lighthouse Winmore údajne prečerpala 19. októbra približne 600 ton rafinovaných ropných produktov na severokórejskú loď v medzinárodných vodách vo Východočínskom mori po tom, ako opustila juhokórejský prístav Josu. Informoval o tom predstaviteľ juhokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Keď sa hongkonská loď 24. novembra vrátila do prístavu Josu, vstúpili na ňu juhokórejskí colní úradníci a vypočúvali posádku. Južná Kórea oficiálne zaistila plavidlo po tom, ako Bezpečnostná rada OSN 22. decembra uvalila na Severnú Kóreu nové sankcie umožňujúce členským štátom zadržať a skontrolovať lode podozrivé z prepravy zakázaného tovaru do alebo zo Severnej Kórey, uviedol predstaviteľ rezortu diplomacie, ktorý nechcel byť menovaný.

Dodal, že 25 členov posádky zadržiavajú v Josu, ale umožnia im opustiť Južnú Kóreu po tom, ako úrady ukončia ich vyšetrovanie. Dvadsaťtri členov posádky je z Číny a dvaja z Mjanmarska. Južná Kórea plánuje oznámiť výsledky kontroly sankčnému výboru Bezpečnostnej rady OSN, uvádza agentúra AP.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #loď #Južná Kórea