V Sýrii sa skončila dohodnutá evakuácia z východnej Ghúty

V Sýrii sa skončila dohodnutá evakuácia ťažko chorých ľudí z obliehanej východnej Ghúty. Od utorka odtiaľ odviezli 29 pacientov, ktorí potrebujú liečbu, ktorá v Ghúte nie je dostupná. Ich odvoz bol možný vďaka dohode medzi sýrskym režimom a bojovníkmi, ktorí východnú Ghútu ovládajú. Tí museli výmenou prepustiť 29 zadržiavaných ľudí.

29.12.2017 15:19
debata (3)

Podľa miestnych zdrojov v noci odviezli poslednú skupinu 13 civilistov, v ktorej bolo šesť detí a štyri ženy. Podobne ako skupiny odvážané v utorok a v stredu boli aj v piatok pacienti prevezení do nemocníc v Damasku. Mnohí z nich podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža trpia rakovinou, chronickými chorobami a ochorením srdca.

Svedkovia videli prevoz dvadsaťšesťročnej ženy, ktorá má meningitídu a bola takmer v bezvedomí a dýchala s pomocou prístroja. Z Ghúty odišiel tiež tridsaťročný muž trpiaci rakovinou hrubého čreva a desaťročný chlapec s amputovanú nohou.

Sýrska armáda východnú Ghútu oblieha od roku 2013. Terajšia dohoda počítala s tým, že si obe strany vymenia 29 ľudí, pričom rebeli vydajú zajatcov a vláda prijme ťažko chorých. Jedenásť ľudí z pôvodného zoznamu pacientov nahradili, pretože sa počas evakuácie ukázalo, že dve osoby už zomreli a deväť odmietlo odísť zo strachu zo zatknutia. Vláda v rámci dohody neposkytla evakuovaným žiadnu záruku bezpečnosti.

Koordinátor humanitárnych operácií OSN Jan Egeland dohodu kritizoval, pretože podľa neho chorých využívajú na výmenu za rukojemníkov v rámci evakuácie, na ktorú majú právo.

Východná Ghúta je posledný väčšie územie pri Damasku ovládané odporcami sýrskej vlády. Žije v nej asi 400-tisíc ľudí. Má tam platiť pokoj zbraní, ako to stanovila predchádzajúca dohoda medzi sýrskou vládou, Ruskom, Iránom a Tureckom. Pred šiestimi týždňami tam však obnovili boje, pri ktorých zahynulo podľa miestnych zdrojov niekoľko desiatok civilistov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #evakuácia