Izrael doručil oznámenie o vystúpení z UNESCO

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová v piatok dostala oficiálny list izraelskej vlády oznamujúci vystúpenie krajiny z tejto medzinárodnej organizácie do konca roku 2018. Informovala o tom agentúra AP.

30.12.2017 08:27
Pohrebisko v národnom parku Beit Šearim,... Foto:
Pohrebisko v národnom parku Beit Šearim, Izrael. Ilustračná snímka.
debata (3)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil vystúpenie jeho krajiny z UNESCO minulý týždeň. „Myslím, že vzhľadom na zaujatý, jednostranný a absurdný postoj tejto organizácie k nám je to nevyhnutné,“ povedal na zasadnutí vlády.

Azoulayová vo svojom vyhlásení vyjadrila poľutovanie nad plánovaným vystúpením Izraela z organizácie. Jednotlivé krajiny podľa nej majú prekonávať názorové a iné rozdiely „v rámci UNESCO a nie mimo neho“.

V rovnakom čase rady UNESCO opustia aj Spojené štáty, a to z rovnakého dôvodu ako Izrael. USA toto svoje rozhodnutie oznámili v októbri s tým, že ich k nemu viedla okrem iného nutnosť zásadnej reformy organizácie, ale aj jej „zaujatosť voči Izraelu“.

UNESCO v minulosti okrem iného kritizovalo Izrael za jeho aktivity na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme.

Izrael vlani prerušil spoluprácu s UNESCO po kontroverznej rezolúcii, v ktorej sa uvádza, že židia nemajú žiadnu spojitosť s posvätnými miestami v Jeruzaleme.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #UNESCO