Fíni si budú môcť voľne kúpiť silnejšie pivo, polícia má obavy

Fínsko, ktoré podobne ako ostatné severské krajiny reguluje prístup k alkoholickým nápojom, od 1. januára umožní nákup silnejších pív i mimo obchody štátneho monopolu Alko. Predajne Alko, kde sa dajú kúpiť vína a liehoviny, navyše predĺžia otváraciu dobu.

30.12.2017 08:44
FINLAND-ALCOHOL/ Foto: ,
Trh s alkoholom vo Fínsku čaká liberalizácia. Ilustračná snímka.
debata (4)

Na zmeny, z ktorých majú mnohí Fíni radosť, s obavami hľadí ministerstvo vnútra. To totiž predpokladá, že uvoľnenie pravidiel povedie k zvýšeniu počtu alkoholových deliktov. Ministerstvo preto zvažuje posilnenie polície o 200 nových príslušníkov, uviedla fínska televízia YLE.

Zákon, ktorý parlament schválil pred týždňom a fínsky prezident Sauli Niinistö vo štvrtok podpísal, predstavuje pre Fínov zásadnú zmenu. Podľa doterajšej právnej normy platí, že vo Fínsku nie je v obchodoch s výnimkou Alka možné kúpiť pivo či iný alkoholický nápoj s obsahom alkoholu viac ako 4,7 percenta. Od januára sa však limit zvýši na 5,5 percenta.

V supermarketoch, pouličných či čerpacích staniciach tak bude na predaj nielen viac pív, ale aj silnejšie cidery či rôzne miešané alkoholické nápoje.

Zmenu vítajú aj malé pivovary

Obchody so zásobovaním pivami a ďalšími dosiaľ zakázaným alkoholickými nápojmi začali, akonáhle Niinistö zákon podpísal, legálny predaj sa však začne až od januára. Predajcovia podľa YLE pracujú nadčasy, aby sa na novinku pripravili. Pripravuje sa aj pivovar Sinebrychoff, ktorý je jedným z najväčších fínskych výrobcov alkoholických nápojov a medzi ktorého značky patria vo Fínsku populárne piva Koff a Karhu.

Nový zákon vítajú aj minipivovary, ktoré budú môcť predávať svoje výrobky s menej ako 12 percentami alkoholu priamo zákazníkom.

V marci potom Fínov čaká ešte jedna novinka, a to predĺžená otváracia doba barov a krčiem, ktoré budú môcť podávať tvrdý alkohol až do štvrtej hodiny ráno. Bary tiež budú môcť propagovať zľavové akcie na konzumáciu alkoholu.

Liberalizácia a vyššie dane

Liberalizáciu prístupu k alkoholu vo Fínsku sprevádza zvýšenie daní na tieto produkty. Vyššie zdanenie doľahne predovšetkým na pivo, cider a víno, uviedla televízia YLE s tým, že podľa prepočtov zdražie fľaša stredne silného piva o sedem centov. Zvýšenie daní má podľa predstáv zákonodarcov Fínov prinútiť k nižšej spotrebe alkoholu a tiež vyrovnať očakávaný pokles výnosov predajní Alko, ktoré už nebudú mať na silnejšie piva monopol.

Ministerstvo vnútra očakáva, že uvoľnenie predaja alkoholu aj napriek vyššiemu zdaneniu povedie k vyššej spotrebe, a to nielen doma, ale aj na uliciach, kde potom hrozí viac alkoholových deliktov, obzvlášť nadránom a cez víkendy. Ministerka vnútra Paula Risikkoová k tomu uviedla, že policajti preto dostanú dodatočné školenia. Varovala tiež, že zvýšenie prípadov rušenia verejného poriadku len o niekoľko málo percentuálnych bodov si vyžiada investíciu na zaistenie bezpečnosti vo výške desať až 15 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Fínsko