Grécko udelilo azyl tureckému vojakovi, ktorý ušiel po pokuse o puč

Grécko udelilo azyl jednému z ôsmich tureckých vojakov, ktorí vlani v júli utiekli z Turecka po pokuse časti tamojšej armády o prevrat. Informovala o tom grécka televízia Skai, podľa ktorej už tohto muža prepustili z väzby. Udelenie azylu súd zdôvodnil tým, že by mužovi v Turecku nebol zaručený spravodlivý proces. O žiadostiach zvyšných siedmich tureckých vojakov zatiaľ nebolo rozhodnuté, uviedla agentúra DPA.

30.12.2017 16:27
Turecko, prevrat Foto: ,
Na archívnej snímke Turci protestujú v Istanbule proti armádnemu pokusu o prevrat.
debata

Skupina ôsmich tureckých vojakov, v ktorej sú traja majora, traja kapitáni a dvaja seržanti, podľa Ankary patria k pučistom, ktorí sa vlani pokúsili zvrhnúť prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara ich viní z pokusu o zrušenie ústavy, rozpustenie parlamentu a zavraždenie Erdogana. Vojaci obvinenia odmietajú.

Skupina je v Grécku od vlaňajšieho júla a Ankara odvtedy žiada o ich vydanie. Grécky najvyšší súd tento rok v oddelených kauzách ich vydanie zamietol, vždy so zdôvodnením, že by vojakom nebol v Turecku zabezpečený spravodlivý súd.

Po pokuse časti armády o puč ušli z Turecka stovky ľudí, podľa októbrovej informácie len v Grécku požiadalo o azyl skoro 1 000 Turkov. V Nemecku sa tento rok občania Turecka zaradili čo do počtu žiadostí o azyl na tretie miesto za Sýrčanov a Iračanov, v októbri nemecké imigračné úrady evidovali 1 059 žiadostí tureckých občanov o azyl, vrátane zhruba ôsmich stoviek tureckých diplomatov, vysokých štátnych úradníkov a členov ich rodín.

Po pokuse o puč rozpútal turecký režim rozsiahle čistky v štátnej správe, štát skonfiškoval aj rad súkromných podnikov, vrátane vydavateľstiev a novín. O prácu prišlo asi 160 000 ľudí, vrátane sudcov, policajtov alebo učiteľov, z toho vyše 50 000 ľudí skončilo za mrežami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #azyl #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat v Turecku