V Iráne si protesty vyžiadali dva ľudské životy, úrady vinia zahraničných agentov

Protesty, ktoré v uplynulých dňoch otriasajú Iránom, si vyžiadali dve obete. Demonštranti prišli o život počas sobotňajšieho nepovoleného zhromaždenia v meste Dorúd, kde sa protestujúci dostali do stretov s bezpečnostnými silami. Iránske úrady zablokovali internetovú aplikáciu Telegram, aby zabránili pokračovaniu protivládnych protestov.

31.12.2017 10:24 , aktualizované: 22:51
Irán Protestest Foto:
Pri protestoch v Iráne zahynuli už dvaja ľudia.
debata (18)

O úmrtiach dvoch protestujúcich informovala polooficiálna tlačová agentúra Mehr, ktorá komunikovala s námestníkom guvernéra provincie Lorestán.

Čo spôsobilo ich smrť neuviedol, vyjadril sa však, že „polícia ani bezpečnostné zložky nestrieľali na ľudí“. Iránske úrady obviňujú zo smrti dvoch protestujúcich zahraničných agentov.

„Na sobotňajšej nelegálne demonštrácii v Dorúde prepukli násilné strety a dvaja ľudia boli bohužiaľ zabití,“ oznámilo vedenie provincie Lúrestán, ktorej je Dorúd súčasťou. „Polícia a ani ďalšie ozbrojené sily nestrieľali. Našli sme dôkazy, že za stretom boli nepriatelia revolúcie, skupiny Takfir a zahraničné agenti,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie. Takfir je termín používaný šiitmi pre sunnitských extrémistov, okrem iného aj o pre teroristické hnutie Islamský štát.

Rúhaní: Protesty by nemali viesť k násiliu

Občania majú právo kritizovať vládu a protestovať, ale ich konanie by nemalo viesť k násiliu alebo ničeniu verejného majetku. V prvej reakcii na niekoľkodňové protivládne protesty v krajine to v nedeľu uviedol iránsky prezident Hasan Rúhaní.

„Sme slobodná krajina a preto ľudia majú právo na slobodu prejavu,“ citovala Rúháního, ktorý sa takto vyjadril na zasadaní vlády, agentúra Mehr. Úlohou vlády je tiež presadzovať a plniť požiadavky občanov. To všetko sa však musí diať v zákonnom a pokojnom rámci, konštatoval prezident.

Podľa Rúháního musí vláda vytvoriť „priestor pre oprávnenú kritiku“, ale „kritika nie je totožná s násilím a ničením verejného majetku“.

Zablokovali sociálne siete

Iránske úrady zablokovali internetovú aplikáciu Telegram, aby zabránili pokračovaniu protivládnych protestov, ktoré prebiehajú v krajine už niekoľko dní.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Telegram Pavel Durov na Twitteri uviedol, že v súčasnosti je táto služba zablokovaná „pre väčšinu Iráncov“, informovala v nedeľu agentúra AP.

Samotní užívatelia z Iránu uvádzajú, že sa aktuálne na Telegram nemôžu pripojiť zo svojich mobilných telefónov. Služba je však stále dostupná prostredníctvom domáceho internetového spojenia a wifi sietí.

Podľa iránskej štátnej televízie je v krajine dočasne obmedzený prístup aj na aplikáciu Instagram, a to na základe rozhodnutia Najvyššej národnej bezpečnostnej rady.

Najväčšie protesty od roku 2009

Séria protestov, ktoré vyvolalo zvyšovanie cien, odštartovala vo štvrtok v meste Mašhad. Odvtedy vyšli ľudia do ulíc vo viacerých mestách vrátane metropoly Teherán a mnohí z nich už neprotestovali len proti zlej životnej úrovni, ale vykrikovali aj rôzne politické slogany. Viceprezident Ešák Janangírí sa v súvislosti s protestami vyjadril, že za nimi stojí politická opozícia.

„Tí, ktorí poškodzujú verejný majetok, narúšajú poriadok a porušujú zákony, musia počítať s tým, že budú za svoje konanie braní na zodpovednosť,“ uviedlo ministerstvo vnútra v reakcii na vlnu demonštrácií.

Polícia počas zhromaždení zatkla desiatky demonštrantov. Polooficiálna agentúra ILNA informovala, že v sobotu úrady zadržali v meste Arák približne 80 protestujúcich.

Tohtoročné demonštrácie sú pravdepodobne najväčšími v krajine od protestov po voľbách v roku 2009.

Od uzavretia jadrovej dohody v roku 2015, v ktorej sa zrušili sankcie proti Iránu, sa síce hospodárstvo krajiny zlepšilo, no bežní obyvatelia zmeny pociťujú len veľmi pomaly. Za posledné dni sa výrazne zvýšili ceny základných potravín ako napríklad vajec, a to až o 40 percent.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #úmrtie #Irán