NYT: Papadopoulos o zasahovaní Moskvy do volieb v USA prehovoril počas pitky

Vyšetrovanie možných kontaktov volebnej kampane terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa s Ruskom uviedol do pohybu bývalý Trumpov poradca George Papadopoulos, ktorý sa o zákulisí politického súperenia zmienil v londýnskom bare istému austrálskemu diplomatovi.

31.12.2017 15:35
Alexander Downer Foto: ,
Na archívnom zábere z roku 2015 je austrálsky vysoký komisár Alexander Downer.
debata (33)

Informoval o tom denník The New York Times (NYT) s tým, že Austrália neskôr o prípade informovala americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Papadopoulos sa priznal, že FBI klamal o stretnutiach, ktoré pre Trumpov tím pripravoval, a teraz so zvláštnym vyšetrovateľom Robertom Muellerom spolupracuje. Biely dom o Papadopoulosovi hovorí ako o dobrovoľníkovi, ktorý pôsobil na nižších stupňoch kampane. Papadopoulos sa pritom zúčastnil niekoľkých rokovaní s Trumpom a ďalšími poprednými činiteľmi, ako je terajší minister spravodlivosti Jeff Sessions.

V máji 2016 Papadopoulos popíjal v jednom z londýnskych barov s bývalým austrálskym ministrom zahraničia a terajším vysokým komisárom Alexandrom Downerom, ktorý krajinu v Británii zastupuje. Povedal, že Moskva má na Trumpovu demokratickú sokyňu Hillary Clintonovú špinu, ktorá ju zdiskredituje. Prečo mu o tom povedal, jasné nie je, podľa NYT sa to však odohralo počas pitky.

Nie je tiež známe, čo presne Downer povedal, ale o dva mesiace neskôr, keď boli na internete zverejnené uniknuté e-maily demokratických činiteľov, odovzdali podľa NYT Austrálčania túto informáciu Spojeným štátom.

Papadopoulos v čase, keď už pôsobil v Trumpovej kampani, nadviazal kontakt s maltským profesorom Jozefom Mifsudom, ktorý je stúpenec kremeľského režimu a ktorý sa v Moskve často zdržiava.

Ten ho neskôr zoznámil s ruskými zástupcami vrátane ruského veľvyslanca v Británii, s ktorými rokoval o zorganizovaní stretnutia, na ktorom by sa hovorilo o vzťahoch USA s Ruskom, ak by v prezidentskom úrade bol Trump. Cez Mifsuda sa Papadopoulos tiež očividne dozvedel, že Rusi majú na Clintonovú diskreditujúce informácie.

Trump spoluprácu s Ruskom počas kampane odmieta, rovnako tak odmieta možnosť, že by sa Rusko pokúšalo minuloročné prezidentské voľby v USA ovplyvniť.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Austrália #Donald Trump