V Južnej Kórei zadržali ďalší tanker podozrivý z prevážania ropy do KĽDR

Juhokórejské úrady zadržali ropný tanker s panamskou vlajkou, ktorý je podozrivý z prevážania ropy do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), a teda porušenia sankcií stanovených Organizáciou Spojených národov (OSN).

31.12.2017 19:24
debata (11)

Nemenovaný predstaviteľ juhokórejského ministerstva zahraničia informoval, že 5 100-tonovú loď Koti a jej posádku zadržali v prístave miest Pjong-tchäk a Dangdžin na západnom pobreží. Bližšie detaily, ale neposkytol. Zamestnanec krajského úradu pre oceány a rybné hospodárstvo v Pjong-tchäku potvrdil, že loď nesmie opustiť prístav od 21. decembra.

Spomínaný tanker je už druhou loďou, ktorú Južná Kórea zadržala pre podozrenie z porušovania sankcií OSN uvalených na Severnú Kóreu. V piatok miestne úrady oznámili, že v prístave Josu zadržiavajú loď z Hongkongu Lighthouse Winmore a jej posádku, ktorá vraj 19. októbra v medzinárodných vodách vo Východočínskom mori prečerpala zhruba 600 ton rafinovaných ropných produktov na severokórejskú loď Sam Jong 2.

Obchodovanie so Severnou Kóreou na mori je zakázané na základe sankcií, ktoré OSN prijala 11. septembra v reakcii na jej jadrový program.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie #OSN #Južná Kórea