Kim v novoročnom prejave: Celé USA máme na dostrel

Severokórejský vodca Kim Čong-un v novoročnom prejave vyhlásil, že celé územie Spojených štátov je na dostrel severokórejských zbraní, a tak USA nikdy nebudú schopné rozpútať vojnu proti KĽDR.

01.01.2018 08:13
North Korea Kim Foto:
Novoročný príhovor severokórejského vodcu Kim Čong-una, v ktorom povedal, že KĽDR má celé územie USA na dostrel.
debata (82)

Odpaľovacie tlačidlo má podľa svojich slov na stole, ale jadrové zbrane použije jedine v prípade, že by bezpečnosť krajiny bola ohrozená. Severokórejské jadrové sily podľa neho nepredstavujú hrozbu, ale realitu.

V prejave, vysielanom televíziou, severokórejský vodca takisto vyzval na zväčšenie výroby medzikontinen­tálnych rakiet a jadrových hlavíc a tiež na ich rýchlejšie rozmiestnenie.

Kim tiež uviedol, že zvažuje vyslanie severokórejskej delegácie na zimnú olympiádu v Pchjongčchangu.

Je podľa neho možné, že sa čoskoro stretnú zástupcovia oboch krajín, aby rokovali o účasti na olympijských hrách, ktoré – ako veria – budú úspešné. Vyslovil sa tiež za zlepšenie vzťahov s južným susedom, a to ešte pred olympiádou.

KĽDR premeškala poslednú lehotu na prihlášku na účasť na olympiáde, ale do polovice januára ešte má technickú možnosť vyslať svojich športovcov, poznamenala agentúra TASS a pripomenula obavy medzinárodného spoločenstva, aby ďalší raketový či jadrový test KĽDR nezasiahol hry.

Senzáciou na Majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v roku 2017 bola športová dvojica z KĽDR. Uvidíme ich aj na olympiáde?

Zimná olympiáda sa má v Južnej Kórei konať medzi 9. a 25. februárom, na termín 8. až 18. marca sú potom naplánované paralympijské hry. Pchjongčchang leží 80 kilometrov od demilitarizovaného pásma, teda hranica medzi Kóreami.

Bezpečnostná rada OSN pred Vianocami prijala rezolúciu rozširujúcu sankcie proti KĽDR za jej raketové testy. Medzi zákazmi je aj dovoz 90 percent rafinovaných ropných produktov.

Decembrová rezolúcia tiež rozšírila sankčný zoznam o 19 Severokó­rejčanov a žiada do dvoch rokov návrat do vlasti všetkých občanov KĽDR, ktorí pracujú v zahraničí a sú zdrojom cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Olympijské hry #Kim Čong-un #jadrový program #Nový rok #Pjongčang 2018