Asad vymenil vo svojej vláde troch ministrov

Troch ministrov vymenil vo svojej vláde sýrsky prezident Bašár Asad. Noví ľudia povedú ministerstvá obrany, priemyslu a informácií, uviedla s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu agentúra Reuters. Ťažké boje medzi vládnymi vojskami a povstalcami hlásia z oblasti východne od Damasku.

01.01.2018 18:58
debata (29)

Novým ministrom obrany bude doterajší náčelník generálneho štábu sýrskej armády, generál Alí Abdalláh Ajúb. Jeho predchodca generál Fahd Faradž bol na čele rezortu od roku 2012. Ministrom priemyslu sa stal Muhammad Mazin Alí Júsif a na čelo rezortu informácií zamieril Imad Abdalláh Sará, ktorý bol riaditeľom sýrskej štátnej televízie a rádia.

Dôvod zmien na čele ministerstiev sýrska štátna televízia neuviedla. Prišli po roku, v ktorom sa sýrskej armáde darilo v boji proti protivládnym povstalcom aj radikálom z organizácie Islamský štát (IS). Asad sa však dlhodobo značne spolieha na pomoc svojich spojencov Ruska a Iránu. Vlani v decembri ruský prezident Vladimir Putin však nariadil postupné stiahnutie ruských síl zo Sýrie.

V pondelok ťažké boje ohlásili z oblasti východného predmestia Damasku Harašta, kde sú vládni vojaci v obkľúčení rebelov. Podľa exilovej organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) vládne letectvo podniklo na oblasť prinajmenšom desiatku náletov. Na miesto údajne mieria posily vládnych síl, aby obkľúčenie prelomili

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Sýria #Bašár al-Asad